Vinbeskæring for nybegynnere

[Caption id=”attachment_234″innrette=”alignleft”width=”100″] prosjekter har de hage prosjekter [/caption]

Så gikk helligdager – og dermed den ideelle tiden for beskjæring av vin. Rundt juletider er turgor trykk i vinrankene svært lave, og dermed unngå at prunings”roper”etter beskjæring. Min far mener avlingen må være oppfylt den første dagen av julen på. 12. Jeg satt julebord, så jeg må innrømme at det var ikke før den tredje dagen av julen. Men nå er det gjort!

Jeg sammen med mitt nye hjem tatt over to store, gamle vinstokker, som sprer under kalesjen på en overdekket terrasse. Denne siste sommeren, skjøt de mange lange grener med fint grønt bladverk, men de har neppe slitt druer. En venn som er en botaniker, mener at de har blitt beskåret for hardt sist vinter. Det må være en halm iden av fjorårets tre, når du beskjære, sier hun. Skuddene fra stubber, får blomster og druer neste år.

Å nei, sa min far og flere andre. En gammel vin som ikke skal vokse seg større, bare kutte tilbake til hovedbagasjerommet, og da er det sannsynligvis skyte livlig og bære mye av druer. Problemet med de svært få druene er nok heller mangelen på vann og gjødsel tidlig på sommeren, og kanskje den kalde vinteren i fjor.

Hmm …

Med slike motstridende rapporter har jeg måttet søke mer informasjon på nettet. Jeg fant en grundig artikkel om beskræring vin hage portal UdeDanmark som forklarer de ulike meldinger og løser tvisten. Ifølge artikkelen varierer fra utvalg til utvalg, hvor vanskelig en vin avling. Noen vinstokker kan bli kuttet nesten i bagasjerommet, som en eller to knopper på en avkuttet spire – også kalt en spore – vil typisk være nok til å få vinbærende skutt. På den andre er den indre knopper ufruktbare, og man må derfor ta opptil åtte knopper lene seg tilbake på hver stump.

Jeg valgte en middelvei og prøvde meg å la 3-4 knopper på hver spire. Vil jeg fortsatt har ingen druer, må jeg prøve å la enda lenger halm neste år. Vil jeg reversere mange druer, selv fra de dypeste knopper, jeg beskjære litt hardere neste vinter, slik at mer energi til hver haug med druer.

Avstanden mellom stubber er et annet område der jeg må prøve meg litt. Jeg har igjen 5-7 per stubber. meter av hovedstammen. De andre grener av sommeren jeg kuttet nær stammen. Dette forhindrer Jeg håper at vinen sprer for mye. Samtidig, håpet skyte noen nye grener ut hele veien fra de viktigste stammen – kalt vanskud. De vil ikke bære druer neste år, men kan brukes stubber når jeg beskjære igjen neste vinter. Dermed unngår jeg altfor mange knudrete vekster med halm på stubber på stumpene …

Jeg holder fingrene krysset for at jeg har truffet et nivå av beskjæring, og gir druer. Så jeg må optimalisere avling i de kommende år som jeg lærer mine vinranker bedre å kjenne. I tillegg, selvfølgelig husker jeg å gjødsle og vann rett og beskjære regelmessig i løpet av sommeren, så plantene ikke bruker hele krutt å sette løvverk. Forhåpentligvis er det nok av saftige druer i butikken …

Vine borekaks