Velvære og trivsel i hagen

Hagearbeid er livsbekreftende. Man får jord under neglene og råvarer på bordet. Men det skal ikke bare ytes, det skal også nytes! Det er ikke nødvendig å slite hele tiden og bare tenke på alle oppgavene som venter. 

Grønne sysler har terapeutisk effekt, det er vitenskapelig bevist. Husk å se deg rundt, ta en pause og nyte alle luktene. Det er viktig å ikke bare ta vare på hagen, men også på deg selv!

Tenk eteriske oljer når du planter 

Luktesansen er den eneste sansen som er direkte forbundet med hjernen. Vi blir påvirket umiddelbart, uten først å måtte bearbeide og tenke rasjonelt. Dufter er derfor et genialt verktøy for å påvirke humøret i en positiv retning. 

Aromaterapeuter er eksperter på dufter. De setter kunstferdig sammen blandinger som kan brukes til massasje, i kremer og i lys- og duftdispensere. Men som hageeier kan du også organisere bedene dine slik at de både beroliger og virker oppkvikkende. 

Lavendel og rosmarin er humørbomber

Sørg for å plante rikelig med lavendel. Den er både vakker og enkel å ha med å gjøre – den skal bare klippes ned hver vår, og hvis den plantes i krukker eller høybed, er det lurt å blande sand i jorden. Men viktigst av alt, lavendel har en vidunderlig duft som virker beroligende. Sett deg ned, gni et par blomsterhoder mellom fingrene, snus inn og lukk øynene. Ahhhhhh …..

Tørkede lavendelblomster i små poser er også fine å legge i skuffer med klær og sengetøy, eller til å brukes som te eller i fotbad – alt sammen bidrar til å avspenne nervesystemet. 

På samme måte kan du dra nytte av rosmarinens herlige duft. Gni et par nåler mellom fingrene, snus inn og føl hvordan hjernen klarner opp og humørbarometeret får en oppkvikker.

En innbydende hage forplanter seg 

Utformingen av hagen har stor betydning for hvor mye eller hvor lite du tar deg tid til å slappe av i den. Det er viktig å skape små oaser som innbyr til ro og nærvær. Høybed rammer inn og skaper oversikt; de gjør hagearbeidet lettere og fremskynder spiring og høsting. Og så finnes de til og med innebygde benken, så du kan sette deg ned midt i det hele og bare nyte. Sørg for å ha lavendel og rosmarin like i nærheten, og plant gjerne markjordbær som bunndekke – de små aromatiske bærene smaker himmelsk, de får deg til å glemme alt rundt deg en liten stund. 

Ditt grønne frirom

Uansett om du er hageeier eller har balkong, gjelder samme prinsipp: Sørg for at du omgir deg med grønne planter og føl hvordan det spirende livet og de herlige duft- og smaksinntrykkene påvirker humøret ditt. Bruk krukker, altankasser og høybed – og innram det grønne frirommet ditt med levende espalier i stedet for gjerder og leseil.