Urter i plantekasser

Da jeg begynte å lage blomsterkasser 8 år siden, satte jeg de første plantekasser opp så nært som mulig til vår kjøkkendøren, hvor det er sol. For de grønne sprinkles kunne hentes raskt, om det regnet eller mørk. Vi hadde et område på 3 x 3 m. De ble gravd opp, kuttet i to og plassert andre steder i hagen. I disse 9 m² satt jeg 8 stk. blomsterkasser opp – fire kvadrat og 4 trekanter og i sentrum en stor stein pryd. Denne urtebedd har gått der siden en stor glede for oss hele året. Gjennom året, fordi det er også tilgjengelige urter i vinter. Jeg har funnet ut at urter trives i blomsterkasser eller potter fordi jorda er om 8 grader varmere, og det gir tidlig start på våren og rask vekst.

urter i blomsterkasser

Her følger en beskrivelse av åtte urter kone og blomsterkasser mann elsker mest:

Gressløk

Flerårig. Denne urten kommer først og fremst om våren og er utrolig lett å ha. Når gressløk er kuttet ned, sett sildrende raskt opp igjen. Vi grov stein og sprinkles denne strålende løk-smak til omtrent alt. Gressløk er en av plantene, der både spare mye penger ved å være i stand til å få det ut i hagen og hvor du også her og nå, når du plutselig føler for litt gressløk på en æggemad – en omelett uten gressløk er en cop.

gressløk

Timian

Flerårig. Dette er min favoritkrydderurt som det smaker fantastisk og kan bli kuttet i løpet av året. Kjøp fire potter timian og sette dem ned i anlegget plantekassen. Timian har en flott aroma som gjør den egnet til gryteretter og grønnsaksupper, lam og viltretter, kjøttretter og fjærfe. Timian er også bra for stekt eller grillet kjøtt. Herb gir en god smak av hjemmelaget marinade, eddik, salt og olje.

Persille

2 år gammel. Ingen dansk mat uten persille. Bladpersille har vært tilfelle, men mange sverger fortsatt krus persille. Som et krydder som brukes det hovedsakelig rå som pynt enden og sunne grønne sprinkles for nesten alt. Det kan også koke/steke med saus, stuinger, fond og suppe etc. forbedre smaken, men det går utover noen av vitaminer. Men hvor var vi dansker også sammen uten persille saus!

Dill

1 år. Fersk dill er en av de vakre sommer urter. Dill er en klassisk fisk og poteter i sommer mange koselige timer. Det fine dill skjermene er uunnværlig for å bevare. Dill tiltrekker seg fordelaktige insekter, noe som gjør kål bladlus. De fine dill blader kan fryses og lagres for de mørke, kalde månedene.

Chervil

1 år. Hvert år gjør vi en kjørvel suppe, der vi får mye av kjørvel i suppen, mye mer enn det står i oppskriften, og det smaker! Bladene brukes fersk eller frossen å krydre blant annet suppe, saus, salater, kylling, egg og fiskeretter.

Sage

Flerårig. Den vanskeligste urt for danskene, men det endte i en plantekasse og alle andre urter kan googles. Og det står at den friske salvie går bra med olivenolje, hvitløk, persille, oregano og mange flere friske urter. Sage og tomat passer også veldig godt sammen, men vær forsiktig. Vi bruker salvie med bakte poteter.

Basil

1 år. Basilikum plante må kjøpe og sette seg ut som den siste fabrikken i blomsterbed. Plante den første i juni, når det er veldig kaldt følsom. Er din basilikum i en solrik og vindstille sted, det vokser raskt i varm jord, og du får en drøm plante til pesto, tomat salat med mozzarella og pizza. Det er en god idé å begynne å klemme knopper av som det vil bli brukt for fersk mat. Dette fører til at plantene til busker seg.

basilikum

Sitronmelisse

Flerårig. På kvelden eller midt på dagen tar du den friske skudd av din balsam, hell kokende vann over, litt honning, og du har en herlig, frisk sommer te. Som brukt urt blader og blomster. De brukes til alt fra fisk til salater, grønne sprinkles, oljer, eddik, sauser, dressinger, kaker og desserter der du kan forestille sitron smak.

mint 

Urter er beste og vakreste i små uavhengige blomsterkasser på 40×40 cm eller 60×60 cm. Hvis du er kreativ, kan du kombinere med trekanter. Alle vet at urter lukte. Tenk deg hver dag for å besøke sine urter med saks i hånden, syn og lukt.