Unngå å måtte hyppe poteter – dyrk poteter i høybed!

Det finnes ganske få ting i verden som smaker like godt som nypoteter med smør. Nå er tiden inne for å forkultivere potetene, hvis du ikke allerede har gjort det. Potetene kan settes i jorden i slutten av april, hvis været er bra.

Poteter i høybed

Poteter kan dyrkes i høybed med stor suksess. Potetene skal settes i bakken mot slutten av april, litt avhengig av været. Hvis man dekker høybedet til med plast og det ikke lenger er nattefrost, kan man enkelte år plante dem allerede i mars. Hvis du ikke har satt poteter ennå, er det ingen grunn til bekymring, du kan sette poteter helt frem til juni og fortsatt rekke å få poteter ut av det. Den beste tiden å sette poteter på er imidlertid i midten av april. I et høybed kan du sette potetene tettere enn du ville gjort i et bed på bakken. Du kan sette dem med ca. 20–30 cm mellomrom.

Forsprang på poteter

Hvis man vil gi potetene et lite forsprang, kan man forkultivere dem. Det kan man gjøre enten ved å legge potetene i en eggekartong eller en kasse på et kjølig og lyst sted. Så produserer potetene flotte kraftige spirer.

Man kan også legge dem i en kasse med jord så de er ca. halvveis dekket. Da begynner de også å danne røtter.

Alternativt, hvis man virkelig vil gi dem et forsprang, kan man legge dem i potter halvt fylt med jord og fylle på mer jord etter hvert som de vokser.

Dropp hyppingen

Det er lett å dyrke poteter. Dette er en svært takknemlig plante som ikke krever så mye. Det eneste mange synes er kjedelig med å dyrke poteter, er å måtte hyppe jord opp i små forhøyninger rundt potetene. Man hypper poteter for å unngå at det legger seg poteter i jordoverflaten som kan bli utsatt for sol. Når du dyrker poteter i høybed, behøver du ikke å hyppe dem. Du kan i stedet la være å fylle høybedet helt opp med jord i utgangspunktet og så fortløpende dekke jorden til med grønt plantemateriale. Det kan være gressavklipp, litt kompost, halm, blader, og annet organisk avfall fra hagen. Legg det i et godt tykt lag oppå potetene. Du kan fylle opp med mer hver gang du har noe tilgjengelig. Plantematerialet har flere fordeler, det holder på fuktigheten i bedet og det gir næring til jorden og til potetene.