Tomat og chili uten drivhus

[Caption id=”attachment_234″innrette=”alignleft”width=”100″] prosjekter har de hage prosjekter [/caption]

I slutten av februar, jeg syklet for første gang i år en tur til hagesenteret. Målet var å få såing land og en mini drivhus for pre-spiring av tomat og chilifrø. Frøene jeg hadde allerede kjøpt på nettet, og de ble lokket inn i sine små poser på kjøkkenbordet.

Etter en hard tur hjem med 50 liter jord over styret gikk i svinger. Jeg hadde tidligere lest litt i hagen min bøker og på nettet om hvordan jeg skal nærme seg oppgaven. Jeg har ofte hatt problemer med mine pre-spirer plantene blir leggy og gul i bladene på vinduskarmen, men etter flyttingen fra den lille ettroms i fjor vår, jeg fikk bedre evne til å styre lys og temperaturforhold. Det bør brukes! I samråd med min hagelekture nådde jeg følgende trinn:


   
 • Først fylte jeg sådde land i minidrivhusets anlegget skuffen. Det er viktig å velge såing og priklejord som vanlig plante jord inneholder for mye gjødsel for å få fledgling spirer. Jeg vannes jord grundig og presset det litt mer. Deretter fordeles i nøye tomat og chili frø, et frø i hvert rom av anlegget skuffen. Jeg sørget selvfølgelig for å holde styr på de variantene jeg hadde sådd i rekkene. På toppen av kimen strødde I ½ -1 cm ytterligere land, og så ble frøene klar til å spire.

 •  
 • Tomat og chilifrø spirer best ved romtemperatur eller litt varmere, så jeg satte dem i en stor østvendt vindu på skrivebordet like over et tent varmeapparat. Jeg lukket lokket mini drivhus over og dekket det litt av en grønn søppelpose, slik at lyset ikke var for sterk. Når det dannes mye kondens på innsiden av lokket, jeg luftes ut litt, men ellers var det viktig å beholde fuktigheten under spiring.

 •  
 • Som de fleste av frøene hadde spirt, var tiden inne for å flytte spirene til en litt kjøligere rom med mye lys. Jeg hadde lest meg at leggy planter på grunn av høy temperatur og for lite lys. Spirene var derfor eget rom, med radiatoren, et stort vindu som vender mot sør og litt ekstra elektrisk lys på kveldene mens dagene fortsatt har vært kort. Dekning av drivhuset, jeg tok av. I stedet jeg jevnlig vann hvis bakken tørker opp.

 •  
 • spirer nå virkelig godt på vei, og i løpet av neste uke eller så av tomatplanter plantet i større potter – chili er ikke så langt fremme ennå, så de må vente litt. Den nye potten bør ikke være for stor fordi røttene utvikle best hvis den nye potten bare litt større enn den gamle. Eventuelt I anlegget på de større potter en gang til før plantene havner på sin endelige stilling. Ved ompotningen jord må ikke lenger være så- land, men felles anleggs jord med gjødsel.

 •  
 • Det må også gjødsel til vanning nå at plantene har nådd utover den første frøet scenen. Om annenhver gang jeg vann, jeg helle litt gjødsel på -. Litt tid i form av kalde urtete og noen ganger litt potteplante gjødsel
 •  

 • Med mindre varme og mer lys plantene var mye grønnere og mindre hengslete enn vanlig. De trives rett og slett! De mindre leggy planter gir også en bedre vekst når plantet ut, så forhåpentligvis kan vi se frem til mange fantastiske tomater og chili senere i år.

 •  
 • Når faren for frost er over – sannsynligvis i midten av mai – plantene bør være ute på sine endelige plasser …

… men hvor er det?

Vi har ennå ikke blitt satt drivhus i den nye hagen, og når det ikke er sesong i år, da vi først må ha tømt vedskjulet og barbert det ned for å gjøre plass til drivhuset hvor vi vil ha det. Så vi trenger en midlertidig løsning.

Noen av plantene prøver vi å plante ut i det fri i plantekasser opp den sørlige fasaden på gårdsplassen ved huset. Der vil de få rikelig med sol og varme, men overhenget vil overvåke regn, så jeg tror vi bruker kapillærkasser. Med vanning bokser visne plantene er ikke helt borte når vi tar en tur til hytta i juli. Jeg har søkt på noen av de nye kapillærcovers fra Land beskytter kapillærkasserne i flamingo og gjør dem litt penere å se på, slik at de kan brukes utenfor drivhuset. I tillegg er de tilgjengelige med hjul. På den måten jeg kan flytte rundt mine tomatplanter, som jeg finner ut hvor i gårds de trives.

Dessverre, jeg vet ikke helt om de variantene jeg har spirer, egnet for dyrking i det åpne, slik at noen av plantene bør ha en mer beskyttet liv. Vi har snakket om å lage en midlertidig drivhus ved lappa noen lekter sammen og klippe plast klut godt over – selvfølgelig med noen form for å åpne et sted, slik at du kan komme til vann og innhøsting. Resten av plantene kan bli stående i vinduskarmen, men så får vi virkelig ta vare å plunk sideskudd, slik at de ikke spres for mye.

Neste år går det – forhåpentligvis – løs med splitter nye drivhus, men inntil da tar vi det som en ekstra utfordring å få avlingen i utenfor. Det vil være interessant hvor godt det lykkes!

Tomta-og-uten-chili -drivhus