Tindved holder

[Caption id=”attachment_238″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”oppskrifter mm.”] [/caption]

Denne julen vi gikk til vestkysten hvor havtornene med sine karakteristiske oransje-gul, sur-søt bær sikt. Les mer om Jule jakt til naturens egne vitamin her betaler. Siden en del av havtornebær vi kom hjem, har reagert på gledene som kan holde minst til sommeren bær kan ta over. På grunn av sin surhet krever havtornene del sukker å gjøre i en dessert eller syltetøy, men sukker mengder i oppskriftene her kan være lurt. justeres hvis du bruker søtere bær.

tindved

Havtornemarmelade

(2-3 glass)

500 g havtornebær

400-500 g sukker

muligens. 3-4 teskjeer gelerende pulver

muligens. litt brandy, rum eller lignende for å skylle glasset sent

Ta havtornebærrene koke med sukker og kok i ca 10 minutter uten lokk. Fjern skum og urenheter, som er montert på den flate, langs veien. Og legger til smaken til noen. litt mer sukker. Jeg liker jam litt syrlig – så det egner seg perfekt som et akkompagnement til spill og andre sterke kjøttretter. Til frokost eller ettermiddagste kan være fint med litt søtere syltetøy, men smake din vei.

Ta en teskje av syltetøy og la den avkjøles på en kald plate. Dersom de fine stivner, er det ingen grunn til å stikke seg gele pulver. Er det fortsetter å være flytende, kan det tilsettes litt gelerende pulver blandet med sukker. Bland 1-2 spiseskjeer sukker med 3-4 teskjeer gelatine pulver og rør blandingen litt etter litt. Prøv et par ganger underveis, syltetøy stivne på den kalde plate, og stoppe når den har riktig konsistens.

Batchen er stor nok til 2-3 glass syltetøy – avhengig av størrelsen på glasset. Skold glass og deksel med kokende vann. Skyll om nødvendig. med lite brandy, rum eller lignende: helle en liten slat i bunnen av et glass, re-cap og riste. Åndene bidrar til å desinfisere linsene, så syltetøyet holder bedre, samtidig som det smaker ekstra oomph. Hell den varme jam i glassene og skrukorker godt på. Når jam avkjøles, trekker det seg sammen og suger dermed lokk på krukker – det hjelper også i holdbarhet.

Havtornemarmeladen har vist seg å være en hit blant venner og familie, og delikat oransje fargen gjør et glass syltetøy i en dekorativ liten gave …

Mmm!

Havtornesnaps

1-2 dl havtornebær

1/2 flaske klar vodka eller trykknapper (for eksempel klar Brøndum)

Fyll 1/3 Geitvedslekten og 2.3 snaps i en stor krukke. Sett lokket på og la schnapps trekke 2-3 måneder. Filtrer smekker gjennom kaffefilter eller en ren klut vaskes uten parfumeholdigt vaskemiddel og skyllemiddel. Fortynn om nødvendig. Snaps med mer vodka eller snaps til å smake.

Cheers!

Havtornesorbet

(4) pers

2 dl havtornebær

4-5 spiseskjeer sukker

muligens. Litt cognac, grand marnier elektrisitet. lignende.

1 eggehvite

En klype salt

sitronmelisse, friske bær eller annet til pynt

Kok først havtornebærrene opp med sukker og la det småkoke i 10 minutter. Smak til med cognac, grand marnier eller lignende og juster om nødvendig. med litt mer sukker. Sikt og forurensninger fra papirmasse i en sil og tillater havtornesaften avkjøles i et vannbad. Sett det dekket i fryseren en time. Bruk som en flat krukke med lokk – sorbet fryser raskere hvis det er fordelt i et tynt lag.

Pisk i eggehvite med saltet til det stive skum og snu den forsiktig i halv frosne masse. Sett den tilbake i fryseren i minst 2 timer. Ta det ut og stikke den gjennom 2-3 ganger underveis for å hindre at store iskrystaller.

Server i serverer briller eller tallerkener og pynt med sitronmelisse, friske bær eller lignende. Havtornesorbeten kan også suppleres med litt vanilje eller litt god, tung sjokoladekake. Det er himmelsk søt og frisk på en gang og har en stor oransje farge.

havtorneopskrifter