Det er ikke noe som er hyggeligere enn barn med friske røde eplekinn etter en aktiv dag i hagen! Og for barna er det masse både glede og stolthet forbundet med å lære ting ved å delta i hagens gjøremål, få jord under neglene og se planter som de selv har plantet og stelt, spire og gro. Hvis du trenger inspirasjon til å komme i gang, kan du lese våre forslag til 6 lærerike aktiviteter i hagen du kan gjøre sammen med barna.
1. Forkultivere planter
Det er høysesong for forkultivering av planter. Finn frem såjord og urtepotter og gled deg til å se ungenes begeistring når plantene begynner å spire. Det er mye å lære av å så frø, f.eks. kan dere snakke om de forskjellige frøene og hvordan og hvorfor planter lager frø.
Såing av frø er også en god øvelse for finmotorikken, når de små frøene skal sås varsomt i små hull og dekkes med et tynt lag jord. Det er mange timers underholdning i å få planter til å spire og passe og stelle dem, for så til sist å høste og spise dem.
Les hvordan du forkultiverer tomater her.

Forkultiverte tomater nyter solen i en vinduskarm.
2. Lage kompost
Å lage kompost av sitt eget hage- og kjøkkenavfall er ikke bare godt for miljøet, det er også en morsom og lærerik aktivitet som mange barn synes er fascinerende. Det finnes mange forskjellige måter å lage kompost på, lukket kompostbeholder, åpen kompostbeholder, meitemarkkompost eller bokashi-kompost.
I forbindelse med alle metodene er det ting du kan lære barna, uansett om de er små eller store. Dere kan snakke om hvordan meitemark spiser matavfall, eller hvordan kompostgjæren i bokashi-kompost bryter ned plantematerialet. Dere kan bygge deres egen kompostbeholder og trene på motorikk, matematikk, sløyd, biologi og samarbeidsevner på én og samme tid.

3. Bygge et insekthotell
De siste årene har vi hørt mye om hvordan insektene har problemer med å finne steder å bo, og at mange arter er truet og i fare for å dø ut. Insekter er viktige for naturen, hagene våre og for landbruket vårt, så hvorfor ikke hjelpe insektene og ha det gøy med barna samtidig? Det er veldig mye å lære gjennom denne aktiviteten. Forskjellige insekter har forskjellige krav, dere kan undersøke hvilke materialer de forskjellige insektene liker, og så kan barna velge hvilke insekter de vil prøve å tiltrekke til hotellet sitt. Dere kan gå en tur i skogen og samle kongler, grener og blader til å bygge hotell av.
Les mer om hvordan du kan bygge et insekthotell …
4. Sette opp fuglekasser
Fuglene kan, i likhet med insektene, også ha problemer med å finne et sted å bo. Du kan gjøre det lettere for dem ved å sette opp fuglekasser i hagen. Du kan snakke med barna om fuglene, hvordan de ruger eggene og klekker ut ungene og hva fuglene lever av. Dere kan undersøke hvilke fuglearter dere har i hagen, sette dere ned og observer hvilke fugler dere får øye på. Bruk eventuelt en fuglebok hvis du ikke selv kan navnet på de ulike fuglene. Deretter kan dere undersøke, hvilken type fuglekasse disse fuglene liker å bo i. Det er også en fin aktivitet å bygge fuglekassene selv, de kan males og dekoreres etter eget ønske. Heng dem opp og gled deg til at de første små kjøttmeisene flytter inn i de hjemmebyggede kassene deres til våren.
Les mer om hvordan du bygger en fuglekasse her.
5. Bygge en hule
Å bygge en hule er noe mange av oss husker tilbake på fra barndommen. Å ha sitt eget sted hvor man kan trekke seg tilbake og være i fred, eller hvor man kan leke med venner eller søsken, kan være givende i en tid som denne. En hule er et sted man kan leke og ha det gøy, men det er også et sted hvor man kan gjemme seg litt og være i fred med sine egne tanker. Det er en fin mulighet til å snakke med barna om hvordan man kan finne ro og fordype seg i noe på egen hånd når man er hjemme med familien hele dagen. Dessuten vil du kunne glede deg over at barna kan underholde seg selv i timevis i hulen, enten alene eller sammen med andre barn. En hule behøver ikke å være mer enn noen grener som danner et lite skjul, men det er også mulig å finne frem planker og tau og lage noe litt mer avansert. Hvis man ikke har plass i hagen, kan man ta en tur i skogen og lage huler av veltede trær og grener.
6. Lage en barnekjøkkenhage
Dette er også et godt tidspunkt å etablere en liten kjøkkenhage for ungene. Barn vokser av å få ansvar, og barn elsker å ha noe som er deres eget. Det å lære sine barn hvor maten kommer fra og vise dem hvordan grønnsaker og frukt dyrkes, passes og stelles, er nyttig kunnskap. Det gir barna forståelse for arbeidet som ligger bak maten vi spiser. Hvis barna dine er kresne eller ikke er så glade i å smake på nye grønnsaker, kan det å dyrke grønnsakene selv være en stor motivasjonsfaktor. La barna få bestemme hva de vil dyrke i sin egen kjøkkenhage, og snakk med dem og forklar hvordan man gjør det.
Hvis du har forslag til andre lærerike aktiviteter i hagen man kan finne på med barna, så legg gjerne igjen en kommentar her.