Suksess med tomater

Hvis du drømmer om å være selvforsynt med søte sommer tomater – eller bare ha en enkelt plante, kan du plukke litt fra hver nå og da – det er noen tips som er verdt å vite. For det første er det viktig å velge riktig variasjon. Noen tomater er godt egnet for dyrking i det åpne – det vil si under åpen himmel. Andre, derimot, gjør langt bedre i varmere drivhus (muligens. Windowsill).

[Caption id=”attachment_2843″innrette=”alignright”width=”640″] blomster tomat (Solanum lycopersicum) – Niek Willems [/caption]

Det er en myriade av forskjellige tomater, fra svært små klynger av tomater, som er bare ca 1 cm i diameter, for den enorme biff tomat, som kan veie opptil 1,3 kg – pr. avsnitt! Søke varianter på nettet og finne ut hvor du kan kjøpe tomater som passer dine økende muligheter. De fleste barnehager har et godt utvalg akkurat nå.

[Caption id=”attachment_2845″innrette=”alignright”width=”640″] Cherry Tomater – Luigi Chiesa [/caption]

Det er viktig at tomatene får rikelig med lys. De bør plasseres i et solrikt sted, og du bør sørge for at det er god plass mellom plantene slik at de ikke skygge hverandre. I tillegg plantene vokser i jord ordentlig med plass til å vokse røtter. Det beste er selvfølgelig å sette tomatene i en plantekasse eller direkte i bakken. Men mange bruker også urte sekker og kapilærkasser, og her er det optimalt bare å plante to tomater i poser i stedet for tre.

For å sikre tomat utvikling og god smak, vil du ikke være rundt masse vann og gjødsel. For det er fra de næringsstoffer og mineraler, tomater henter sin nærings makt, som omdannes til smaken. Bruk som en væske (organisk) gjødsel hver gang du vann. Hvis du deltar i kapilærkasser, helte gjødsel i vannet under tomatene.

[Caption id=”attachment_2846″innrette=”alignright”width=”640″] mange tomater i mange farger [/caption]

Sist men ikke minst, må du huske å knipe de små skuddene som kommer i hjørnet mellom stammen og bladene. Ellers bruker tomatplanter deres makt for å sette sideskudd i stedet for blomster.