Vårtegnene spretter opp av jorden, snøklokker, krokus og blåveis har dukker opp overalt allerede. Det er vanskelig å ikke la seg rive med av vårstemningen, selv om himmelen er grå og regnet siler ned. Man får lyst til å kjøpe blomster og gå i gang med utplantselvingen. Men frosten kan fortsatt komme tilbake, så det kan være lurt å ta det litt med ro og vente til nattetemperaturene er høyere og faren for frost er over.

Men er det i det hele tatt noe du kan gå løs på i hagen allerede? Ja da – det er noe du med fordel kan sette i gang med allerede nå, nemlig stiklingformering. Du kan ta stiklinger og lage nye planter av planter du selv, dine venner eller slektninger allerede har i hagen.
Her har stiklinger av stueplanter og pelargonier til sommerbruk slått rot og blitt plantet om i små potter med så- og kaktusjord.
Vil du sette i gang med forkultiveringen allerede nå? Les her hvordan du lykkes med artisjokker
Stiklingformering
Der er mange planter du kan stiklingformere tidlig på våren. Stiklingformering er en flott måte å få nye planter på, uten at du behøver å ta frem lommeboken. Du kan ta stiklinger av dine egne planter, eller du kan bytte eller få stiklinger fra venner og familie.
Stiklinger er morsomme å dyrke, det er utrolig å se at en liten kvist i løpet av relativt kort tid kan bli til en hel busk. Når man lager en stikling, får man en klon av akkurat den planten stiklingen er tatt fra, derved sikrer man at man får nøyaktig samme sort, selv om man ikke vet hva den heter.
Små paradistre-stiklinger satt i vann for å slå røtter. Paradistrær og mange andre klassiske stueplanter trives godt på terrassen om sommeren og gir ekte middelhavsstemning

Det kan være hyggelig å ta stiklinger hos venner og familie. Når man går en tur gjennom hagen, blir man minnet om mennesker man er glad i og kan glede seg over at det står en helt maken plante hos dem. Det er plantesamlernes vennebånd.
Hva kan man stiklingformere nå?
Slik tar du stiklinger av bærbusker
Bærbusker som solbær, stikkelsbær, bjørnebær og rips er noe av det enkleste å ta stiklinger av. Du bør gjøre det i slutten av februar eller begynnelsen av mars. Du kutter stiklinger med ca. 20 cm lengde og stikker halvparten av kvisten ned i en potte med fuktig jord. Potten skal holdes fuktig og kan eventuelt plasseres i drivhus eler inne for å få god beskyttelse. En annen måte du kan lage stiklinger fra bærbusker på, er ved at trekke en gren ned til bakken og legge en stein oppå. Steinen sikrer at grenen har bakkekontakt, og ved kontakt med jord begynner grenen å slå røtter. Når grenen har grodd fast til jorden, kan du klippe av enden som fortsatt henger fast i den opprinnelige busken og grave opp den nye planten.

Hvis du vil utvide bærhagen, er stiklinger en enkel og billig måte å få flere planter på.
Slik tar du stiklinger av pil og kornell
Du kan ta stiklinger av pil og kornell i begynnelsen av mars. Du klipper ca. 20 cm lange kvister av planten og stikker dem ned i en potte med fuktig jord. Potten kan settes i drivhus eller innendørs, men trives like godt utendørs.
Slik tar du stiklinger fra lavendel
Tidlig på våren kan du kutte små kvister av lavendelen din. 6–10 cm lange kvister klippes av, og eventuelle blader på nederste halvdel fjernes. Deretter stikkes stiklingen i en potte med fuktig jord og kan settes i drivhus eller på et skjermet sted ute. Potten holdes fuktig.

Små søte lavendelkvister stukket i potter med fuktig jord – det kunne ikke vært enklere!
Slik tar du stiklinger av geranium
Nå er også tiden inne til å formere geranium, slik at du kan få enda flere geranier i stuen eller på balkongen til sommeren. Fremgangsmåten er den samme som ovenfor. Tidlig på våren, før planten er i blomst, klipper du av noen stilker på 5–10 cm. Stilkene stikkes enten i et glass med vann eller direkte i en potte med fuktig jord og settes på et lyst og kjølig sted innendørs til de har slått røtter.

Alle typer geranier er lette å stiklingformere. Her er en sommerkrukke med klassisk rød pelargonia.