Spring vinduskarmen

hage prosjekter

Utenfor drypper det første og mest hardfør våren spirer fremover, men i vinduskarmen har noen av de mer delikate fått et forsprang. Jeg er i ferd med forspire, så grønnsakshagen kan få en tidlig start.

I små potter med såing og priklejord har jeg plantet en rekke frø fra min lille blandet frø butikk : kokker, kapers, purre, krusete og persille, auberginer, gressløk, paprika, og andre, merian

Pottene er vannet daglig, slik at de ikke tørker ut – med litt forsiktighet, da spirene kommer opp, så strålen fra vanning kan ikke få dem til å klapse helt sammen. Det ville vært mer praktisk å vann i en skuff eller tallerken i stedet, men i all hast, og i mangel av bedre, jeg har satt mine potter på toppen av lokkene til de store plast badekar fra kjøkkenet, som jeg ikke bruker. Caps er kanter akkurat nok høy for å fange opp overskudd av vann som strømmer ut gjennom bunnen av pottene, men hettene er således ikke dypt nok til at jeg kan vannet dem direkte. Jeg må få tak i noen bedre åser for neste år!

For å forhindre muggvekst i potter Jeg vann av og til med kald kamille te i stedet for rent vann. Det ser ganske fint ut med te-poser hengende ut av toppen av vannmugge – som en gigantisk tekopp.

Lysforholdene i vinduskarmen er ikke optimalt, slik frøplantene kan strekke nakken. De er tydeligvis litt mer hengslete og blek enn de du kan kjøpe i anlegget sentrum, som har vært på store, oppvarmede, opplyste veksthus. Men de fleste pleier uansett å utføre svært godt når de er plantet ut.

Hvis du har sjansen, er det en god idé å”stivne”spirer litt før du planter dem ut. Dette gjøres ved å spørre dem utenfor et par timer om dagen i en uke eller så før den endelige planting. Så accustoms gradvis til de nye forholdene. Jeg har ingen balkong eller lignende for å”kurere”mine planter før du drar ut til tildeling, så jeg vanligvis nær godt opp vinduene for et par timer om dagen i stedet. Selvfølgelig er det også viktig å holde vannet ofte den første tiden etter transplantasjonen før plantene får et godt tak, men hvis du er heldig, hjelpe våren regner til.

De første spirer planter kan jeg begynne å plante ut i hagen og drivhuset, så snart den verste faren for frost er over, rundt slutten av april. Andre må vente litt lenger. Den vanskeligste delen er transporterer plantene trygge fra vinduskarmen og ut i tildeling. Tidligere år fløy en hel skuff med fine, spirer planter opp av sykkelstien og inn på veien i midten av de viktigste trafikklys på City Hall – boo! I år har jeg prøvd å låne en bil.

pre-spiring