Sommer i hagen

[Caption id=”attachment_230″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”Hage kalender”] har kalenderen [/caption]

Sommeren starter 1. august! Jeg har i hele juni og juli regn sagt til mine kolleger som har gått av til ferie med grått vær. Mens jeg har jobbet mot den store deadline på jobb, jeg nemlig ikke har hatt tid til ferie eller gå inn i hagen før etter 31. juli. Og Gud (eller hvem det er som bestemmer været) må ha trodd at jeg og min har fortjent litt sol, for mine meteorologiske spådommer var for en gangs skyld å være korrekt. Som en bonus kom min flittig familie på besøk, og etter ca en uke, er hagen forvandlet. Ingen flere meter høye ugress! Ingen flere umotivert hauger av jord rundt hjørnene! Nesten like mange snegler og kålsommerfuglelarver som spiser alt grønt …


  • Butterflies larver har faktisk vist seg å være en større plage enn morderen snegler i sommer. Jeg har tidligere prøvd å ha larver i mine kål, men siden jeg ikke hadde sådd kål i år, det gjorde jeg ikke forvente noen store problemer på den fronten. Hva jeg hadde oversett var at larvene også angripe planter i søtvier familien – inkludert både poteter og tomater. Drivhuset er fortsatt bare på tegnebrettet, så mine lange rader av tomatplanter er gratis på gårdsplassen. Kanskje det har tiltrukket kålsommerfuglene. I alle fall, en hær av sommerfugllarver gumlet bort før jeg endelig fikk tid til å undersøke hva det var som hadde gjennomboret alle nederste bladene og mange av tomater. Nå har jeg prøvd meg med innsamling og destruksjon metoden, men hvis problemet vedvarer, prøver jeg med plantevernmidler, kjøpte jeg for min kål planter i fjor. Den består rett og slett av jordbakterier som er ufarlig for de fleste, men ikke for larvene, og det skal være godkjent for økologisk landbruk. Minst jeg kjøpte den fra en økolog.

  • Killer snegler har gjerne bodd på nord og vestsiden av huset der jeg ikke har hatt noen spiselige vekster, men jeg må sørge for å være på dem også på sensommeren og høsten for å hindre dem fra å spre seg til snart høste modne avlinger på gårdsplassen i sør. Ideen er å fange dem før de blir store nok til å legge egg for neste års sneglen pesten. Man kan også gå for åpenbare egg-legging og samle egg umiddelbart. Er opplagte steder for eksempel med tette stauder, steinhauger eller stabler brenning, som er mørk og fuktig mesteparten av tiden.

  • I front yard i øst, har vi i løpet av vinteren og våren fjernet en rekke store busker, gravde gjennom jorden og helte noen stor lese kompost fra resirkulering på. Alt for å gjøre klart for gresset. Vi manglet bare at noen gode regnbyger skulle få landet til å falle litt på plass etter at gravearbeidet, slik at vi kunne bulldoze skikkelig før såing. Gode ​​regner vi har selvfølgelig ikke vært mangler, så i forrige uke fikk vi endelig flatet. Jeg gikk med små tette skritt hele tomten gjennom å stenge alle de myke hull der jorden ikke hadde pakket etter grave gjennom. Etter spent vi snorer ut til nivå etter. Det viktigste var å unngå hull der regnvann vil samle inn og gi en liten nedgang fra huset, så vi trenger ikke overbelastning drenert rundt kjelleren når det er voldsomme regnskyll – som vi fikk i begynnelsen av juli. På lørdag undertegnet på værmeldingen så å perfekt vær for ny-sådd gress: brister omtrent annenhver dag og sol og varme i mellom. I spres frøene for hånd – først i en retning og deretter den andre – stenket plengjødsel, og rev lett med en rake. Nå ser jeg frem til å klippe plenen første gang. Det bør helst vente til gresset er 6-8 cm høy, og de første gangene det skal bare bli kuttet lett. Men jeg liker lukten og synet av den flotte friske lyse grønt gress teppe!

  • Jeg må også fortsette å nyte synet av min blomsterbedet, som har vært en stor glede for mange timer foran dataskjermen på sommerens lange dager. Sengen er taktisk plassert slik at den kan sees fra de fleste rommene i huset, og ikke minst fra skrivebordet i stua. Den består i utgangspunktet av en mer eller mindre tilfeldig blanding av stauder og sommerblomster i forskjellige farger og høyder, men endte med en tett og frodig mye spesielt rosa, oransje og gule blomster, som faktisk utfyller hverandre overraskende bra. Noen stauder bør definitivt bli flyttet til neste år, når jeg ikke hadde fullt mestret høyder og farger på forhånd, men det grunnleggende prinsippet må opprettholdes: varme og glade farger i en upretensiøs blanding. Også neste år, blomstene plantet og sådd tett, slik at ugresset blir holdt nede, og helhetsinntrykket er overveldende og frodig.

  • Ellers har jeg først og fremst høste neste måned. Den første tomater, agurk og squash er spist, og mais har satt kolber men må vokse og modnes litt lenger. Jeg ser frem til min”mais”, som med sitt korn i mange farger bør være et festlig syn. Jeg håper bare at de også smaker godt. Og så jeg gleder meg til å fylle meg med tomater larver Saver: solmoden tomat, litt fersk mozzarella, basilikum, olivenolje, en god eddik og litt salt og pepper – mmm
  • Fra slutten av august, igjen så jeg spinat og salat, så det kan høstes tidlig i høst. Vinter salater som sikori og feltsalat bør også sådd nå, og flere typer kål kan med fordel bli sådd på sensommeren eller høsten for å sikre en tidlig avling neste år. Jeg må ha sett litt i hagen min bøker og min ætt butikken, så jeg kan bruke bare flekker der sommer salater og urter allerede høstet.


Etter en lang sommer med overskyet himmel og innendørs arbeid, sensommeren nytes utendørs!

Jeg har samlet noen bilder fra hagen August …

sommerhage