Slik lykkes du med georginer

Et mexicansk vidunder – slik dyrker du georginer

Georginer, eller dahlia som de også ofte kalles, er en av de vakreste og mest overdådige blomstene vi kan dyrke her i Norden. Georginen har en lang historie som starter i Mexico på 1400-tallet, hvor den ble brukt til både praktiske og dekorative formål. Georginen utvikler en eller flere underjordiske knoller, som faktisk er spiselige. I gamle dager ble de brukt til både menneske- og dyreføde i Mexico, det kan man også forsøke seg på i dag, men smaken er ikke noe å skryte av. Vi bryr oss ikke om å spise knollene, vi foretrekker å se på blomstene i hagen år efter år. I gamle dager brukte aztekerne blomstene til å pynte ved bryllupsseremonier, og det er ikke noe rart, for georginer er blant de vakreste dekorasjonene naturen kan produsere.

Slik dyrker du georginer

Georginer kan dyrkes fra knoll eller fra frø. De fleste dyrker dem fra knoller, ettersom knollene kan lagres fra år til år og georginene derfor kan vare i mange år.

Knollene kan man begynne å forkultivere i april, det gjør man ved å bruke kasser fylt med jord og legge knollene i jorden. De skal stå frostfritt og lyst. Etter en stund vil knollene begynne å spire, og de vil ha et godt forsprang når de settes i bakken i mai.

Men man kan også vente til mai, når været er mildere og faren for frost er over. Knollene settes forsiktig i jorden og dekkes med 10 cm jord. Knollene vil i løpet av et par uker begynne å spire, og så går det plutselig veldig fort. På bare et par måneder kan georginene vokse seg 1,5 meter høye. Georginene blomstrer sjenerøst gjennom hele sommeren og helt til frosten kommer.

Georginer i høybed

Georginer kan også med fordel dyrkes i høybed. Det eneste man må være oppmerksom på, er at georginene trenger mye vann og næring. Så jo større høybedet er, jo lettere er det å ta vare på blomstene. Georginene er varmekrevende, og det kan derfor være en fordel å dyrke georginer i høybed. Høybedet varmes nemlig raskere opp, og dette kan gi georginene et lite forsprang og ekstra gode vilkår utover sommeren. Hvis sommeren er veldig varm, er det viktig å være oppmerksom på at høybedet tørker raskt ut.

Vinteroppbevaring av georginer

Den eneste ulempe med georginer er at de ikke tåler frost. Derfor må knollene graves opp hver høst. Knollene skal oppbevares frostfritt, men kjølig. Det kan for eksempel være i en frostfri garasje eller i kjelleren. Hvis du ikke har et frostfritt sted å lagre dem, kan du prøve å legge knollene i en isoporboks med tepper eller annet isolerende over.

På milde vintre kan man være så heldig at georginene overlever vinteren, men det skjer dessverre ikke så ofte.

Les flere av våre guider her på bloggen, f.eks. hvordan du dyrker artisjokker eller hvordan du lykkes med tomater.