Slik lykkes du med artisjokker

Artisjokker er noe av det flotteste og mest majestetiske du kan dyrke i hagen din. Artisjokken er en stor tistellignende plante som produserer store luksuriøse og velsmakende artisjokker. De kan pryde både kjøkkenhagen og staudebedet. Selv om de dessverre ofte bare varer en sesong her i det kalde nord, er det ikke umulig å lykkes med å dyrke artisjokker, i hvert fall i de sørligere delene av landet. Det handler bare om å være tidlig ute og ta sine forholdsregler.

Såing

Artisjokkplantene krever mye varme og en lang sesong for å kunne produsere artisjokker. Derfor må man være tidlig ute og så artisjokkene allerede i begynnelsen av året, rundt februar. Artisjokkene er enkle å så, frøene er store og fine og ligner litt på solsikkefrø. Så rikelig med frø, du kan alltids gi bort planter hvis du får for mange. Det er ergerlig å oppdage senere i sesongen at man burde ha sådd flere artisjokkplanter. Frøene sås i små individuelle potter og stilles i en vinduskarm. Det kan ta 1-2 uker før frøene spirer. Plantene vokser relativt raskt, og de skal stå i det kjøligste og lyseste rommet du har. Imidlertid ikke kaldere enn 15 grader. Etter hvert som plantene vokser, skal de plantes om til større potter.

Utplanting

Artisjokker er ikke særlig glade i vårt kalde klima, og spesielt ikke i kombinasjonen av kulde og fuktighet. Derfor er artisjokkene tidligst klare til å bli plantet ut i kjøkkenhagen eller staudebedet rundt mai, når nattefrosten er borte. Artisjokker er litt kresne med forholdene, sørg for å sette dem et sted hvor jorden ikke blir for våt og heller ikke for tørr. De liker masse sol, helst ikke for mye tørke og absolutt ikke for våt jord. Artisjokkene skal helst gjødsles kontinuerlig gjennom hele sesongen og vannes i tørre perioder.

Høsting

Artisjokkene er vanligvis klare til å høstes rundt august, når artisjokkene er 8–12 cm lange. Du kan se om de er modne ved å sjekke om de ytterste bladene har begynt å åpne seg. Hvis du ikke høster artisjokkplanten, utvikler den seg til en gigantisk lilla tistelblomst. De er utrolig vakre, og insektene elsker dem. Så hvis du har mange artisjokker, kan det anbefales å la et par stykker få blomstre, på den måten kan du også sanke frø til neste år.

Overvintring

En førsteårs plante vil vanligvis produsere en stor artisjokk og kanskje en eller to små. Jo eldre planten er, jo flere artisjokker vil den produsere. Derfor er det en fordel å prøve å la artisjokkene overvintre. Det er ikke alltid det lar seg gjøre, og det er mange forskjellige måter å gjøre det på. Du kan enten grave opp artisjokkene og plante dem i drivhuset med et dekke over. Eller du kan kutte ned planten når det begynner å komme nattefrost. Planten skal stå med en stilk på 10–15 cm. Sett en bøtte på hodet over planten og dekk med halm, hageavfall og annet isolerende materiale. Bøtten beskytter planten mot vann gjennom vinteren og halmen holder på varmen. Når nattefrosten er over, fjernes bøtten og isoleringsmaterialet, og da vil planten begynne å skyte nye blader etter en stund.

 God fornøyelse!