Slik dyrker man hvitløk

Nå er høsten her for fullt med kortere dager og kjølige netter, og hagearbeidet begynner å stilne av. Snart må vi trekke innendørs og kose oss med høstsysler og varm drikke. Men før du helt stenger ned hagen for i år, er det en ting du kan rekke, nemlig å sette hvitløk. Derfor kan du i dag lese om hvordan du dyrker hvitløk.

Slik dyrker man hvitløk

Hvitløk er noe av det enkleste man kan dyrke i hagen sin, det eneste man må passe på, er å sette dem på riktig tidspunkt. Vi skriver mer om det lenger ned.

Det kan være lønnsomt å dyrke hvitløk selv, for hvert enkelt fedd blir til en hel stor hvitløk. Hvis hvitløkene settes for sent, får man fortsatt hvitløk, men hoveddelen får ikke tid til å dele seg i flere fedd. Så hvis du vil ha perfekte hvitløk neste år, bør du lese videre her!

Man kan kjøpe settehvitløk om høsten, på samme måte som man kjøper setteløk om våren. Hvitløkene skal deles i fedd og så skal de puttes i jorden. Lag en 5–7 cm dyp rille i jorden og stikk ned hvitløkene med spissen vendt opp i rillen. Hvitløkene skal settes med en avstand på 10–12 cm mellom hvert fedd og 25 cm mellom radene. Deretter dekker man med 4–5 cm jord og vanner jorden hvis den er tørr.

Vil du lese mer om grønnsaksdyrking? – les her om hvordan man dyrker tomater.

Når skal man sette hvitløk?

Når man dyrker hvitløk, skal hvitløkene settes 4–6 uker før den første nattefrosten kommer. Det kan jo være vanskelig å vite nøyaktig når det skjer, men som regel fungerer det bra å sette hvitløk i oktober.

Jorddekke og hvitløk

Det er lurt å dekke bakken til med et jorddekke etter at hvitløkene er satt. På den måten holder man på fuktigheten i bedet, forhindrer at det kommer ugress, og så gjødsler dekket av seg selv. Du kan bruke høy, halm, gressavklipp, kompost eller tang til å dekke jorden med.