Det er nå du kan gå i gang med å så tomater. Tomater er varmekrevende planter, og derfor er det nødvendig å starte tidlig og innendørs hvis du vil sikre en god avling.
En tomat er mye mer enn bare en tomat – det finnes tusenvis av forskjellige sorter. Runde, avlange, små, store, grønne, røde, gule, oransje, hvite – til og med sorte tomater!

Det er ikke bare selve tomatene som er forskjellige, det er også plantene.
Dyrking av tomater – slik dyrker du tomater
Det er best å så tomater rundt mars. Du kan så i små brett eller potter. Frøene skal stå varmt og fuktig til de spirer. De kan for eksempel stå i vinduskarmen over en radiator eller på et gulv med gulvvarme. Frøene spirer som regel ganske raskt, og etter en ukes tid er pottene fulle av små spede spirer. Når frøene har spiret, skal de ikke ha det for varmt. De skal ha det lyst og kjølig. Jeg har tomatene mine på soveværelset i et sydvendt vindu og med en temperatur på rundt 18 grader. Hvis tomatene får for mye varme etter at de har begynt å spire, vil man få lange, tynne planter.

Etter hvert som tomatene vokser, skal du ompotte dem til større potter. Tomater trenger vann og litt gjødsel, men er ikke særlig krevende.

Når tomatene flyttes ut
Som nevnt er tomater ganske varmekrevende, og derfor må du holde dem inne til faren for frost er over. Rundt mai kan man som regel flytte tomatene inn i drivhus. Her kan du plante dem enten direkte i jorden, eller i kapillærkasser eller krukker.
Du kan dyrke tomater i kapillærkasser. Hos Land har vi designet vakre kapillærkasseskjulere.

Tomater på friland
Hvis du vil dyrke tomater på friland, må du vente helt til faren for nattefrost er over, som regel i slutten av mai eller i begynnelsen av juni måned. Mange tomater kan takle den skandinaviske sommeren og vil bære godt med tomater på friland. Du kan plante tomater direkte i jorden, i høybed, i krukker eller i kapillærkasser. Plasser dem på steder hvor det er ly og så mye sol som mulig.
Her trives både tomater og agurker på friland. Det sorte treverket absorberer solens varme og gir ly.
Beskjæring og formering av tomater
Når det kommer til stell av tomater, er det ikke så mye som skal til – det er relativt enkelt. En ting man imidlertid bør være oppmerksom på, er om tomatene man dyrker er av den determinante eller indeterminante sorten.
Determinante tomater er det man i dagligtale kaller busktomater. Det er tomater som produserer mange sideskudd og hvor plantene ikke blir særlig høye, som regel bare rundt en meter. Disse tomatene egner seg godt for krukker og høybed, de krever nemlig ikke så mye plass og trenger ingen beskjæring.
De indeterminante sortene krever derimot litt mer stell, hvis man vil høste så mange tomater som mulig. De indeterminante tomatplantene blir som regel veldig høye og kan også bli veldig brede hvis de får lov. Hvis man lar planten gro helt som den vil, går det ut over fruktsettingen og man får ikke så mange tomater. Det er nødvendig å fjerne stort sett alle sideskuddene planten produserer i bladhjørnene. På illustrasjonen under, som vi har fått lov til å låne, kan du se hvordan man beskjærer indeterminante tomater.
På illustrasjonen kan du også se hvor enkelt det er å formere en tomatplante. Du klipper bare av et sideskudd og setter det i vann eller i jord. Etter en kort stund har skuddet dannet røtter og vokser videre. Du kan f.eks. klippe av toppen på en av yndlingsplantene dine på slutten av sesongen og sette det i en potte i vinduskarmen. På den måten kan du faktisk få tomaten til å overleve til neste vår, hvor den på nytt vil begynne å produsere tomater.
