Slik dyrker du agurker!

Nå er våren for alvor her og dagene blir lysere og lengre. Temperaturene kan fortsatt være lave om natten, men det er nå vi kan begynne å forkultivere litt mer varmekrevende planter – som agurker.

Agurker krever varme, og det er derfor først i april og mai man kan begynne å forkultivere dem, de kan nemlig ikke flyttes til drivhuset før i begynnelsen av juni. Det er noen få sorter som egner seg for dyrking på friland, men de aller fleste agurker trenger varme omgivelser i en vinterhage eller et drivhus.

Hvis du vil dyrke dine egne agurker fra frø, bør du så frøene i små potter i april eller mai. Frøene spirer raskt, det tar ofte ikke mer enn 3 til 5 dager. Det er en fryd å se de grønne spirene komme opp av jorden! Frøene skal spires ved høye temperaturer, gjerne mellom 20 og 25 grader. Etter at frøene har begynt å spire, skal planten stå så lyst som overhodet mulig og ved lavere temperatur – ellers blir planten hengslete og spinkel.

Agurker liker ikke å bli ompottet, for røttene deres er veldig ømfintlige. Derfor kan det være en god idé å bruke torvpotter eller andre komposterbare potter. Agurkene bør pottes om et par ganger før de er klare til å flyttes til drivhuset. De skal vannes og gjødsles regelmessig.

Agurkene flyttes til drivhuset

Agurkene er vanligvis klare til å flyttes inn i drivhuset rundt midten av mai. Hvis du planter dem ut før juni, er det stor fare for at de får kuldeskader og enten dør eller at veksten blir satt kraftig tilbake. Siden agurkene elsker varme, er det viktig å plassere dem på et sted hvor de får mest mulig sol.

Plantene kan bli veldig store og flotte. Hvis du synes de har blitt for brede, kan du beskjære dem litt. Du kan skjære av sideskuddene etter 2 til 5 blader, alt etter hva du har plass til. Du kan også klippe av toppskuddet hvis planten ikke har plass til å vokse høyere.

Det kan være en god idé å dyrke agurker i kapillærkasser. Agurker liker nemlig ikke å bli vannet ovenfra. Hvis de øverste røttene og stilken blir for våt, vil planten råtne.

Hos Land har vi pene kapillærkasseskjulere som kan dekke de stygge kassene.