Roser i blomsterkasser

I april – eller når forsythiaen blomstrende og faren for frost er over – det er på tide å beskjære og gjødsle rosene. Rose Beskjæring er for mange gartnere som gjennom størrelse. Hvor mye skal kuttes og når er den beste tiden?

I utgangspunktet kutte roser en stund tilbake hver vår for om 30 cm under den ønskede høyde. Gjennomgå hver gren av rose og kuttet endene av ca. 1 cm over skuddene som vokser utover. På den måten rosene har en harmonisk form.

Bedroser kan bli kuttet ned til 10 – 30 cm over bakken – men dette vanskelig beskjæring betyr at plantene trenger mye kraft til å skyte igjen, og de vil ikke være så høy.

Penetrerer roser til mer radikal fornyelse, kan du spe dem ved å fjerne noen av de eldste grenene rett på bakken. Dette gir de resterende grenene mer makt og juice og rosen vil skyte fra bunnen av.

Roser trives i blomsterkasser. På den ene siden, jord raskt varmet opp av solen – roser elsker varm – og for det andre, kan du enkelt plante dem i tilstrekkelig dybde i blomsterkasser. De fleste roser er podet på en rotstokk – den knudrete tuber, kan du se i bunnen av rose, også kalt okulationsstedet. Denne delen av rosen skal plantes minst 10 cm under bakken for å rose kan trives på riktig måte.

Pass på at det er fersk bakken i (høy) plantekasse, som steg til å stå. Har det vært en rose, er jorda”lei”og må byttes ut med min. 25 l. Rose jorden rundt planten.

Husk også å gjødsle. Det må skje nå, i april, i juni og i juli, hvis du bruker gjødsel. Gjødsle du med organisk materiale, for eksempel. husdyrgjødsel, kan du komme unna med et par ganger i løpet av sommeren.