Oktober i hagen

[Caption id=”attachment_1145″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”Hage kalender”] < img class="full-size image-WP-1145"style="border: 0PT none;"title="oktober i hagen"src="https://www.landhage.no/media/Oktober-i-hagen.png"alt="Oktober er småting i hagen"width="100"height="100"/> [/caption]

Oktober er oprydningstid i hagen. Det er nesten vemodig på vei for å få slutt etter en nydelig sommersesongen, men ganske”nært og slå av”hagen er det nå ingen grunn. Det er fortsatt mange gode erfaringer med å få hele høsten og vinteren, og mange av dem kan tas inn og spist … Og så er det alle som har planer for neste sesong, som nå blir bedre tid til å se på!


  • Jordsmonnet er fortsatt varmt og fuktig, så bøk hekken, jeg klarer ikke å bli plantet i september jeg kan til og med komme til anlegget i oktober … Eller kanskje det må vente til neste år når jeg har tenkt å starte med en større overhaling av hagen. De endelige planene er ikke fullført ennå, så jeg har å glede meg over vinteren for å lage hage tegninger, forskning og søke inspirasjon.

  • Det betyr ikke at jeg må vente med det arbeidet jeg sikkert vet må gjøres før å ha transformasjon: å flytte de gamle buskene opp. Blant annet har jeg en gammel overgrodd hagtorn hekk, noe som er ganske bar på bunnen og ellers er galt. Det vil være et mas å få de store busker opp! Derfor vil jeg se denne muligheten, da min bror noen uker vil passere med en minigraver i en annen anledning. Det må strammes for buskene med et tau, slik at de kan bli rykket opp med røttene. Ellers er det ikke noe for det, men å grave ut med en spade i et stort, dypt sirkel rundt hver busk og prøve å lirke dem løs. I alle fall ville det være en god idé å vanne godt rundt røttene først, deretter bakken blir myk mye som mulig.

  • Gresset har selv kuttet en eneste gang eller to, men jeg liker å se på en litt rufsete gressplen om vinteren som det er tross alt en av de få grønne flekker i vinterhagen. Det kan godt se litt myk og dyne-aktig ut, tror jeg.

  • Det er fortsatt bjørnebær og bringebær enkelte til å komme med i hagen, og langs sykkelveier i hele området er det en annen hylle busker med modne bær som kan plukkes opp. Det er også nype flere steder. Så lenge plantene er beskyttet mot bileksos og andre giftige saker, jeg dra nytte gjerne av frukt og bær, som er rundt det offentlige rom. Kanskje jeg skal gjøre deg varm altfor søtt med kavring eller ristet havregryn på en kald ettermiddag i løpet av måneden …
  • I drivhuset plantene overflod chili fortsatt modne og umodne frukter. Vi har allerede skrinlagt noen chili hjemme på kjøkkenet, men som vil bli vist i minst en kamp mer.

  • Blank er avkastningen til en avslutning med. Dette året vil jeg sørge for å fjerne plantene før vinteren. I fjor lot jeg dem stå og visne ned. Da jeg så behovet for å fjerne dem i løpet av våren for å rense ut drivhuset til den nye sesongen, fløy den opp med soppsporer, så jeg nyser og hoster uendelige.

  • En annen fordel med å rydde drivhuset så snart plantene er skrotet, er at det kan rengjøres umiddelbart – klar for blomster og andre planter som liker å overvintre innendørs. Daisies og geranier kan, for eksempel, liker å stå i drivhus over vinteren. Du kan også drive pærer i gryter og panner i drivhuset – slik at du får enda tidligere gleden over våren markblomster. Jeg bør kanskje prøve noen av badekar med pærer jeg gjorde i september.
  • Georgi må graves opp, når toppene har blitt svidd av den første frosten. Knollene skal da kose seg til våren i et kar med letfugtig, løs jord i en mørk, frostfritt sted i kjelleren.

  • Bortsett fra jordskokker, som fortsatt er i perfekt stand under bakken, bare for å høste hele vinteren, det kommer til en slutt med de fleste vekster i grønnsakshagen. Vanligvis jeg høster mye grønnkål på denne tiden, men i år gikk noe galt med mine kål planter spirer, og jeg fikk ikke kjøpt noe i anlegget sentrum til erstatning. Som planter visner, jeg rydde opp i plantekasseene for vinteren. De døde planterester jeg kuttet ned litt og plukker i mindre biter, men jeg la det meste av plantematerialet ligge og formulde på jorden. Når jeg grave hagen godt gjennom våren, de bidrar til å gi struktur og næring. Noen planterester, men det må fjernes. Dette åpenbart sta ugress, men også knoller og frø som kan spres som ild i tørt gress, om lov til å ligge. Poteter er et klassisk eksempel. Karve frø og andre urter er et annet eksempel, har jeg måttet lære – det var også en av de tingene jeg ikke får fjernet i gang i fjor …

Det skjer mye i hagen på ett år, og hvor mye du enn når det er så mye, ikke er nådd. En av de tingene jeg absolutt være i hagen i oktober, er å gå rundt mellom plantekasseene og nyte sommeren minner om lukten av damp høst bakken – uten å ha dårlig samvittighet om alt jeg ikke fikk, men med masse ambisjoner for det, må jeg kaste meg inn i neste år!

nype frukt