[Caption id=”attachment_238″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”oppskrifter mm.”] [/caption]
I gamle dager syltet husmødre sommer bærhøst i alle tenkelige og utenkelige måter å sikre et vitamintilskudd over vinteren. Men selv midtvinters kan faktisk plukke deilige og sunne bær i naturen. Den siste ferie funksjonen julen er inkludert på en tur til Nordsjøen. I det blåser, saltholdig luft og sandholdig jord trives havtornen – en tett busk med lange, skarpe torner og tornene klynger av gule og oransje bær. Min mor bruker som dekorative greiner for julepynt og potter på terrassen, som i vinter kan godt se litt trist. Men bærene kan også spises. De er faktisk bare bedre av å ha blitt utsatt for litt frost, så selv om de er modne i oktober, kan man ofte enkelt bruke de fortsatt igjen på buskene i midten av vinteren.
De meget saftig bær ha en meget spesiell, rett syrlig smak og en meget høyt innhold av vitamin C. Problemet er at de er vanskelig å få til torner, og sprengning av et godt ord når du prøver å plukke dem opp. Løsningen er å kutte noen av de tettest okkuperte grener og sette dem i fryseren over natten, eller som noen dager. Deretter bærene forsiktig skrelles av. Ikke ta for mange grener ut av fryseren på en gang. De tørker raskt og er igjen umulig å plukke. Og selv når fryseren trikset er brukt, krever havtornene handling. Fingrene er kalde, og det er vanskelig å unngå å stikke på tornene. Men resultatet er definitivt verdt innsatsen!
Her noen oppskrifter for de som har mot til å ta opp utfordringen …