Nå kan du forspire poteter

Ønsker å vokse tidlig poteter, det er nettopp nå på tide å forspire dem slik at de er klare til å komme i bakken når det varmes opp av solen. Vanligvis tar det 5-6 uker, til potetene er klare for kjøkkenhagen, og så tar det mellom 80 og 100 dager til du kan begynne høsting.

Det er flere fordeler med spiret poteter. For det første gir de en bedre utbytte enn poteter som er plassert direkte på bakken, og dels at de er mer motstandsdyktige mot sykdommer, inkludert tørråte.

Det er viktig å velge gode, sykdomsfrie settepoteter. De kan kjøpes på barnehager og finnes i mange varianter, med forskjellig smak, fasthet og tid for innhøsting. Velg poteter som ser sunn ut, bør de ha en glatt overflate og mange øyne, som de kan spire.

Legg potetene i et lag i en flat boks og plassere dem fancy, men ikke for varmt (som rundt 15 til 18 grader), for eksempel i en nordvendt vindu. Det er viktig at potetene har tilstrekkelig lys, ellers sine spirer lang og blek, i stedet for kort, tykk og mørk grønn. Når spirene er ca 1 cm lange, potetene er klar til å komme inn i bakken.

Potetene vil ha de beste forutsetninger når jorden har varmet opp. I en plantekasse de får et forsprang som solen skinner direkte på sidene, men også i en tradisjonell grønnsakshagejord kan forvarmes hvis du setter et stykke klar plast over den i ca en uke før transplantasjonen. Det virker som et drivhus, som øker jordvarme, potetene den beste starten.

Når potetene begynner å skyte og står med grønne topper, er det viktig å hakke dem, det vil si skyve en bank av jorden rundt dem. Det hemmer ugress, holder på fuktigheten i jorden og hindrer potetene utsettes for lys, slik at de blir grønne.