Mars i hagen

[Caption id=”attachment_918″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”Hage kalender”] < img class="full-size image-WP-918"style="border: 0PT none;"title="March i hagen"src="https://www.landhage.no/media/Marts-i-hagen.png"alt="March i Hage"width="100"height="100"/> [/caption]

Mars måneds oppgaver i hagen:


  • I februar den første sådd i små potter til før spiring i vindusrammen . Jeg sådde blant annet purre, persille og – som et nytt eksperiment – kapers. Denne måneden er det reddiker, salat, spinat, kål, vårløk, dill, kjørvel, tomat og flere andre som er neste. Jeg følger opp med bilder når de virkelig begynner å spire!

  • I slutten av mars skal gis poteter å spire et mørkt og kjølig sted. Et godt tips er å sette dem i gamle egg kartonger. Slutt med de små knopper som senere blir spirer, snudd opp. På denne måten vokser spirer umiddelbart i riktig retning. Samtidig tipping potetene ikke så lett rundt mellom hverandre, slik at spirene i stykker.

  • Drivhuset har ikke blitt renset ut etter forrige sesong, når alt er fortsatt kaldt og frosset i hagen. I mars er det ingen vei utenom. Alt bør vaskes ned som bladlus, pulveraktig meldugg mm. ikke blir gitt videre til den nye sesongen. De gamle planteposer fra kapilærkasserne og at hele overflaten i beholdere og potter må skiftes ut. Det er en god idé å sette nye anlegget sekk i drivhuset umiddelbart – og som et par statister til å fylle krukker og potter senere. I de mørke plastposer bak drivhusglass er bakken varmes opp før bruk. Jorda bør være 7-8 grader varmt før selv de tidlige urter vil trives. Den gamle jorden vil jeg resirkulere min nye blomsterkasser for jordbær , blandet med kompost eller gjødsel.
  • I det hele jorden i kjøkkenhage befruktede mot slutten av måneden – dersom annet frost til den tid nærmer seg bakken. Haveforeningen ønsker å få en god leser kugjødsel hjem. Videre må jeg se hvor mye innhold i min kompost bin rader.

  • frukttrær bør også bli befruktet tidlig. Mine frukttrær – to epletrær og et kirsebærtre – står midt på plenen, så jeg kan ikke grave den friske kugjødsel ned. Jeg må i stedet spre en god organisk gjødsel ut av gress hele krone.

  • Fremfor alt mars tid til å nyte de tidlige tegn på våren i hagen. Nydelig er ikke minst de mange krokus i forskjellige farger. Crocus er også greit å ta inn og satt i en liten vase eller krukke. De afplukkede blomster vare i noen dager i vannet. Grave opp blomster med løk og alle, varer lenger, og pæren kan erstattes i hagen når de er ferdig med blomstringen – da kommer de tilbake neste år. Stuen dekorerer også fortsatt grener jeg kuttet i hagen februar, med store knopper som er i ferd med å hoppe i blomst. Selvfølgelig er det bilder på vei …

Til slutt blir hagetid!

crocus