La blomsterkassen være din vårbudbringer

Vinteren har ikke vist sitt sanne ansikt ennå, heldigvis. Det vokser fortsatt urter, rødbeter, purre og kål i kjøkkenhagen. Det syltes, kokes og fryses ned. Men alt er på nedadgående. Og likevel ikke. Det er nemlig nå du skal sette vårløk! Gjør det til noe hyggelig, og gå vinteren i møte vel vitende om at våren snart er på vei.  

Lett jord og solrik plass

Tulipaner, påskeliljer, krokus, snøklokker, stemorsblomster og pinseliljer – våren er en fryd. Gjør deg selv en tjeneste og plant blomsterløk i krukker og blomsterkasser nå, så får du gleden av de vakre vårbudbringerne så tidlig som mulig. 

Bland gjerne jorden med sand, det gjør den lettere å drenere og risikoen for råte minimeres. Finn en solrik plass, sett løkene tre ganger så dypt som deres egen høyde – og gled deg til våren som snart kommer. 

Det er en god idé å kombinere flere forskjellige slags løk i samme krukke eller blomsterkasse – og også gjerne i flere lag. På den måten vil blomstringen vare i flere måneder. Snøklokker og krokus er de første som titter frem, så kommer påske- og pinseliljene, og til sist vil krukken eller høybedet stråle med tulipaner i full blomst. 

Skal løkene graves opp igjen? 

Det er mange meninger om gjenbruk av selve løkene. De aller fleste vårblomster kan godt overvintre, men spesielt tulipaner kan være vanskelige å få til å blomstre igjen år etter år. Men når de er satt i krukker og blomsterkasser, vet man i det minste hvor man har dem, og dermed kan man lettere eksperimentere med å ta dem opp i slutten av juni, etter at de har visnet og innkapslet all sin kraft i løken. Del løkene, oppbevar dem mørkt, kaldt og tørt – og sett dem så i jorden igjen i september-oktober. Det er lurt å plante dem i kombinasjon med nyinnkjøpte løk – for å være på den sikre siden. 

Verdt alle pengene

Husk å sette rikelig med løk, så du har nok til å at ta med litt av herligheten inn i stuen når hagen endelig stråler om kapp med vårsolen. Et gammelt husråd sier at avskårne tulipaner varer lenger hvis man putter en kobbermynt i bunnen av vasen. Kobberet hjelper dem å holde seg friske.