Juli i hagen

[Caption id=”attachment_1053″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”Hage kalender”] < img class="full-size image-WP-1053"style="border: 0px;"title="juli i hagens"src="https://www.landhage.no/media/Juli-i-hagen.png"alt="juli i hagen"width="100"height="100"/> [/caption]

Det var sommer ferietid, og det betyr at den viktigste oppgaven i hagen er å nyte det! Men selvfølgelig er det ikke helt forbudt å ta hagehansker på. Det er nok av aktiviteter å kose seg i hagen i juli – både når man skal høste av sommer avlinger, da skal plukkes og kutte av de mange blomster, og når plantene trenger å bli oppfostret i sommervarmen.


  • Det morsomme første: Hagen er full av planter som det er bare om å høste: De siste jordbær, kirsebær, solbær og de første bringebær og bjørnebær bør nytes til fulle. Det samme må gulrøtter, erter, masse salat og urter, løk og mer. Jeg kan leve på salater og nye poteter i denne tiden!

  • En av de viktigste oppgavene for hagen Juli er å beskytte plantene mot sommeren varme og tørke – i hvert fall hvis været blir så sommerlig, håper jeg. Den la vannkanoner kjøring i timevis er bare en veldig dårlig løsning, både for miljøet, vannforsyning og lommebok. I stedet er det en god idé å holde jorda løs rundt plantene, så regn kan trenge ned til røttene og gjøre så mye overskudd som mulig. I drivhuset jeg ikke kommer klar av vannet, og potter og blomster boxes”ll også ha en mugge med vann nå og da, så de raskt tørke ut. Krukker og mobil blomsterkasser kan også være nyttig flyttet litt inn i skyggen hvis det er veldig tørt. Der det er nødvendig å vann, er det best å gjøre det om natten slik at vannet ikke fordamper umiddelbart, men har hele natten for å trenge gjennom. Jeg også samle regnvann fra hagen huset tak i noen få store fat. Ved å begynne å bruke den, unngår jeg strai vannforsyning og gi plantene en kuldesjokk av kaldt vann fra springen.

  • Rain kan, tross alt, også slippe noen stykker av i juli, og en god tid til å luke er like etter en dusj. Vannet myker jorda og gjør det lettere å få ugresset opp med roten. Jeg har ikke vært så flittig med å luke så mange av mine naboer i hagen foreningen, så jeg håper snart å en liten regndusj, som kan løsne jord opp. Etter luking retur av sommeren med tørke – så spirer nye ugress ikke lett vises
  • .

  • Det må trimmes. I det siste de alltid sagt at hekker bør kuttes før midtsommer. Men jeg har blitt fortalt at hvis du venter til juli måned, unngår hekken hvor du skal sette en full lag med nye skudd igjen i høst. Rådet tester jeg året. Så det vil forhåpentligvis ikke trenger å kutte igjen denne sesongen.

  • Rosene er virkelig vakkert her i juli, men de er krevende og blomster best hvis de er befruktet minst to ganger i sesongen. Juli er det tid for den siste befruktning av både blomster og grønnsaker i hagen, så jeg kjøpte en ny pose av gjødsel.

  • For å forlenge roser og andre blomstrende blomster, er det også en god idé å kutte de visne blomstene. På roser avskårne blomster sammen med en liten bit av stammen og nærmeste to løvstilke. Fjerner en mindre, vil det ikke være en ny blomst. Hvis du fjerner mer, tar det lengre tid før den nye blomsten kommer. Jeg klarer ikke å fjerne visne blomster hver dag, men oftere jo bedre.

  • jordbær er godt i gang, ikke bare å levere søte, røde bær, men også for å sette stiklinger. Juli er et godt tidspunkt å ta noen stiklinger fra og satt i potter for seg selv, som deretter kan så etter godt og vannes grundig før de plantes ut i de nye jordbær rader rundt 1. august. Ved å plante dem i potter første, sikre litt mer plass til å spre seg på før transplantasjonen. Jeg ønsker å utvide mitt område av jordbær i hagen, så jeg må ta mange stiklinger fra, men det er i alle fall å foretrekke å fornye jordbærplanter regelmessig gjennom nye planter eller stiklinger fra den gamle. De nye planter og frøplanter bør ikke være plantet på samme sted som den gamle, men flyttet til et nytt sted, samtidig som de har noe annet til den gamle plassen for noen år. Det er den beste beskyttelse mot overføring av plantesykdommer.

  • Mine to epletrær kan ikke levere moden frukt ennå, men jeg kan ikke vente til jeg kan sette tennene i den første eple fra hagen. Jeg er blant dem som synes det er ekstremt vanskelig å nippe litt av umoden frukt av å tynne ut – jo flere epler, jo bedre! Men jeg vet selvfølgelig at det kan være nødvendig for å unngå at grenene pause. Tynning gir også mer lys og luft til gjenværende frukt å modne i. Frukttrær kaster naturlig del frukt i løpet av juni måned. Hengende fruktene fortsatt svært nær i midten av juli, bør treet har en humpete tur. Hjelper ikke nok, må det kløp. Jeg pleier å starte med epler, men det har skabb eller er dårlig plassert i forhold til lyset.


Med friske jordbær på tallerkenen og utsiktene til mer modne frukter fremover: Very good juli i hagen!

rose