Ikke rom for grønnsakshage? Se her!

Det er liten med plass til kjøkkenhagen på huset vårt. Mot veien ønsker vi ikke å dyrke grønnsaker. På nordsiden av huset er det ikke nok lys. På sørsiden har vi en fin liten gårdsplass med terrasse og blomsterbed. Og så er det vestsiden med en beskjeden plen – det eneste stedet hvor våre to små gutter kan spille ball. Hvor å finne rom for en grønnsakshage? I blomsterkasser langs gjerdet!

grønnsakshage i blomsterkasser i full sol
Den nye grønnsakshage under en klar blå sommerhimmel. Der det en gang var en smal stripe av blomster mellom plenen og gjerdet, har vi nå blomsterkasser med plass til masse grønnsaker.

1-2-3 grønnsakshage!

Vi valgte å sette højbedene opp i form av trapper. På denne måten er det lett å komme inn og nå selv de bakre rekker av planter langs gjerdet. Det nedre ‘trinnet’ er litt smalere, slik at blomsterkassene ikke vil virke for voldsomme.

blomsterkasser for grønnsakshage på minimal plass
De nye blomsterkassene er satt opp langs gjerdet. Litt mer jord og litt vårsol, og de er klare til å bli tatt i bruk som en grønnsakshage.

Selv om området ikke er stort, er det rom for overraskende mye grønnsakshage i blomsterkassene. Det trenger ikke være gangveier mellom radene, så det kan sås 2-3 rader i de lange 40 cm brede blomsterkassene. Samtidig nyter plantene den porøse jorden som ikke er presset sammen under arbeidet. Og som en ekstra bonus varmer jorden i højbedene opp raskere i våren, klar for en ny sesong.

gjerde for erter i blosmterkasser
En praktisk detalj ved å plassere blomsterkasser opp mot gjerdet er at det er lett å sette opp gjerde for erter. Noen skruer og en rull med streng er alt som trengs.

Det man sår høster man – også i grønnsakshagen

Først plantet vi løk og forskjellige typer salat, reddiker, gulrøtter, rødbeter og erter. Reddikene var de første, vi kunne høste. Det banet vei for en ny serie med salat, som var klar når de første radene var nesten oppbrukt.

grønnsakshage i blomsterkasser
Over sommeren har vi dyrket vekslende avlinger i vår grønnsakshage i blomsterkasser. Her er det maisen, som tårner stolt i høstsola til tross for en sen start med kjølig vær i juni.

På forsommeren sådde vi de siste radene med bønner og mais, men de kjempet mot kalde netter i juni og kjølige dager det meste av sommeren. Bønnene ga svært liten avkastning, og i lang tid trodde vi at maisen mest av alt ville være til pynt. Men så, i slutten av november, oppdaget vi at maisen plutselig hadde modnet i den varme høsten. Kanskje ikke verdens søteste mais, men sprø!

afgrøder fra køkkenhagen i højbede
Her et utvalg av vekster fra vår første sesong med grønnsakshage i de lange blomsterkassene langs gjerdet.

Vi ser frem til en ny sesong i grønnsakshagen!