Hvordan lykkes med artisjokker

Artisjokker er en av de vakreste og mest majestetiske å vokse i hagen sin. Artisjokk er en stor tistel-lignene plante som produserer store luksuriøse og velsmakende artisjokker. De kan pryde både i grønnsakshagen og i urteaktig grensen, selv om de dessverre ofte varer bare en sesong hjemme i kulden Danmark. Imidlertid kan det være mulig å lykkes i å dyrke artisjokker hjemme, er det bare om å være en tidlig og ta forholdsregler.

Så-

Artiskokplanterne krever mye varme og en lang sesong, for å danne artisjokker. Derfor bør du være ute tidlig og deretter artisjokker i begynnelsen av året, rundt februar. Artisjokker er lett å så frøene er stor og flott, ser litt ut som solsikkefrø. Så mye frø, kan du alltids gi plantene en gang hvis du har for mange. Det er for ille å stå senere i sesongen og har for få artisjokker. Frøene er sådd i små individuelle potter og plassert på en vinduskarm. Det kan ta 1-2 uker før frøene spirer. Plantene vokser ganske raskt, og må være det kuleste og letteste plassen du har. Men ikke kaldere enn 15 grader. Som plantene vokser, må de bli plantet i større potter.


Plante

Artisjokker er ikke spesielt glad i vårt kalde klima, og de ikke tåler veldig godt frost. Derfor, artisjokker før du er klar til å bli plantet i grønnsakshagen eller flerårig plantekasse rundt mai hvis nattefrost er borte. Artisjokker er litt kresen med situasjonen, må du huske å sette dem et sted der jorda ikke er for vått og ikke for tørr. De liker masse sol, helst ikke for mye tørke, og absolutt ikke for våt jord. Artisjokker ønsker gjødsel kontinuerlig gjennom sesongen og vannes i tørre perioder.


Innhøsting

Artisjokker er vanligvis klar rundt juli-august, når artisjokker er 8-12 cm høy. Man kan se at de er klare med de ytterste bladene begynner å åpne. Avlinger ikke artisjokker de utvikle seg til en gigantisk lilla tistel-lignene blomst. De er utrolig vakker og insekter elsker dem, så hvis du har mange artisjokker, er det lurt å la noen gå i blomst, så du kan også lagre frø for neste år.

Winter

En første-års-anlegget vil vanligvis produsere et stort artisjokk og kanskje en eller to små. Jo eldre anlegget, jo flere artisjokker satt. Derfor er det fornuftig å prøve å overvintre sine artisjokker. Det er ikke alltid mulig, og det er mange forskjellige måter å gjøre det. Du kan enten grave sine artisjokker opp og plante dem i drivhuset uten dekning. Ellers kan du kutte planten ned når starter for frost. Anlegget må stå med en stokk på 10-15 cm. Det blir tilsatt en bøtte på hodet av anlegget og dekket med halm, hage eller annet isolerende materiale. Bøtten beskytter planten mot vann gjennom vinteren og halm holder på varmen. I mai fjerner bøtte og isolasjonsmateriale, og slik at anlegget vil begynne å skyte nye blader etter en tid.