Hvordan dyrker jeg tomater?

Det er akkurat nå du kan begynne å så tomater. Tomater er varmekrevende planter, og det er derfor nødvendig å starte tidlig og innendørs hvis du vil ha en god avling.

Tomater er så mye mer enn bare tomater – det er tusenvis av forskjellige slag. Runde, avlange, små, store, grønn, rød, gul, oransje, hvit – ja til og med svart tomater!

Voksende tomater – slike dyrker tomater deg

Det er best å så tomater rundt mars. Du kan da i små skuffer eller potter. Frøene skal være varm og fuktig før de spirer. De kan for eksempel være i vindusrammen på toppen av en radiator, eller på et gulv med gulvoppvarming. Frøene spirer vanligvis ganske fort, etter en uke er potter fulle av små nystartede spirer. Når frøene er første spirer, skal de ha det for varmt. De må være lys og kjølig. Jeg har mine tomater på soverommet av en sørvendt vindu og ved en temperatur på ca 18 grader. Hvis tomatene blir for varmt etter at de har spirt vil du få lange tynne planter.

Når tomater beveger seg ut

Tomatene er selvfølgelig ganske varmt tidkrevende, derfor må du holde dem til faren for frost er over. Rundt begynnelsen av mai kan vanligvis flytte tomatene i drivhuset. Her kan du plante dem direkte i bakken eller i plantekasser eller krukker.

Tomater i den åpne

Hvis du ønsker å vokse din tomater i det fri, må du vente til slutten av mai eller begynnelsen av juli, med å plante dem ut. De aller fleste av tomater kan håndtere den danske sommeren og vil gi bra med tomater utendørs. Du kan plante tomater direkte i bakken, i blomsterkasser, i potter eller i kapilærkasser. Spør de stedene hvor det er lite ly og så mye sol som mulig.

Beskjæring og formering av tomater

Når det gjelder omsorgen for tomatene, så det er ikke mye i det – det er lett nok. En ting er imidlertid må være klar over er om tomater å vokse er determinant eller indeterminante.

Determinant tomater er populært kaller bush tomater. Tomatene som produserer mange sideskudd og plantene vil ikke være særlig høy, vanligvis bare en meter penger. Disse tomater er ganske bra for potter og blomsterkasser, gjør ikke krever så mye plass og krever ingen beskjæring.

Den indeterminante derimot, krever litt mer forsiktig hvis du ønsker å ha så mange tomater som mulig. De indeterminante tomater er vanligvis svært høy, og kan også være veldig bredt om lov. Hvis du lar planten vokse vilt som det vil, så går det utover frukt sett og så du ikke får så mange tomater. Det er nødvendig å eliminere praktisk talt alle sideskudd på å gjøre i feste. I illustrasjonen nedenfor, som vi har fått lov til å låne, kan du se hvordan du beskjære dine indeterminante tomater.

I illustrasjonen, kan du også se hvor enkelt det er å avle fram en tomatplante. Du kutter bare en side skutt og sette den i vann eller i jord. Snart har det dannet røtter og vokse videre. Du kan for eksempel. slutten av sesongen kuttet toppen av en av dine favoritt planter og legg den i en gryte i vinduskarmen. Så du kan faktisk få tomater for å overleve til neste vår hvor det vil raskt begynne å gjøre tomater.