Hagen i april – 10 vårhageprosjekter du kan gå i gang med nå!

Kalenderen viser april, og det er antageligvis en av månedene med aller mest uforutsigbart vær. Derfor kan det være vanskelig å vite hva man egentlig kan sette i gang med i hagen denne måneden.

Her får du 10 tips til hageprosjekter du kan sette i gang med allerede nå!

1. Gjødsle bedene

Uansett om det er snakk om et blomsterbed, et høybed eller en kjøkkenhage, trenger jorden næring. April er en veldig fin måned å gjødsle, så får plantene de beste forutsetningene for å gro allerede fra starten når varmen begynner å vende tilbake. Du kan gjødsle med gjødselpiller, flytende gjødsel eller husdyrgjødsel.

2. Stell gressplenen

Gressplenen kan ofte se litt herjet ut etter vinteren. Det kan være visne flekker eller hull i plenen. Fjern problemet ved å putte “topdressing” på de berørte områdene. Du kan lage din egen ved å blande 2 deler kompost, 1 del sand og en neve gressfrø. Fordel blandingen i hull og på visne områder og stamp lett på toppen etterpå. 

3. Beskjær roser og lavendel

Roser og lavendel er en fantastisk kombinasjon som skårer mange poeng på både utseende og duft. April/mai er tiden for beskjæring av begge. Man pleier å si at roser skal beskjæres når bjørketrærne har museører. Hvis det fortsatt er snø og frost, må man selvfølgelig vente til kulden er over. Strø gjerne en omgang gjødsel i samme slengen.

4. Forkultiver planter

Hvis været er grått og trist og du ikke har lyst til å gå ut i hagen, kan du begynne å forkultivere planter til kjøkkenhagen. Du kan så mais, kål, squash og gresskar i små potter innendørs. Når faren for frost er over en gang i maj/juni, kan du plante plantene over i kjøkkenhagen. Du kan eventuelt dekke plantene med fiberduk de første par ukene hvis været er kjølig.

5. Luk i hagen

Ugresset gir seg aldri, og selv om vinteren har prøvd å lure en til å tro at det er borte, kommer det alltid tilbake. Hvis du vil unngå å tilbringe hele høysesongen med hakkejernet i hånden, kan det være en god idé å investere litt tid nå og bekjempe det verste. Luk godt og fjern så mange røtter og plantedeler som mulig, du vil takke deg selv for det senere i sesongen!

6. Fyll på høybed 

Jorden i høybed synker litt hvert år. Dette er et godt tidspunkt å sjekke høybedene dine og sørge for at alle sammen er fylt med god og næringsrik jord. Du kan toppe med helt vanlig jord eller muld, eller du kan kjøpe en av de mange jordforbedringsproduktene som finnes på markedet. F.eks. jord som er tilsatt hestegjødsel. God jord er en forutsetning for å dyrke gode grønnsaker!

7. Gjør kjøkkenhagen klar

Hvis april ikke er alt for kald og våt, er det nå du skal gå i gang med å gjøre kjøkkenhagen klar. Vend jorden grundig med freser eller spade og fjern ugress.

8. Plant ut trær, busker og stauder

Hvis det ikke er frost i jorden og været er greit, kan du dele og plante stauder du ikke rakk å dele eller plante i høst. Du kan også plante nye trær og busker i hagen. Husk at plantene må vannes godt gjennom hele den første sesongen.

Hvis det ikke er frost i jorden og været er greit, kan du dele og plante stauder du ikke rakk å dele eller plante i høst. Du kan også plante nye trær og busker i hagen. Husk at plantene må vannes godt gjennom hele den første sesongen.

9. Gjør hagen sneglesikker

Hvis du ønsker å unngå at alle de vakre og flotte plantene dine blir spist opp av glupske snegler, bør du investere litt tid og krefter i sneglesikring nå. Det er mange veier du kan gå: Du kan lete etter dem manuelt og fjerne en og en snegle. Du kan sette opp sneglegjerde rundt kjøkkenhagen eller kjøpe høybed med sneglegjerde. Du kan også gå til anskaffelse av ender, som er både hyggelige og effektive sneglespisere.

10. Fjern jorddekke

Hvis du har dekket jorden i kjøkkenhagen eller over følsomme stauder, er tiden inne til å fjerne dekket slik at plantene kan få lys igjen.