Grønnsakshage for nybegynnere

Mange har en drøm om å bli selvforsynt med frukt og grønnsaker, ikke minst fordi det er hyggelig å vite at det er sunne og friske tilfeller å få i munnen. Det ser også både vakker og frodig ut når gulrot topper står i rader, og ripsbuskene fulle av bær.

Men å bringe en ny grønnsakshage kan være litt av en jobb for nybegynnere. Hva bør plantes hvor, hvordan du beskytter avlingene mot snegler, og hva som vekstskifte?

I stedet for å planlegge kjøkkenhagen fra A til Å på en gang, er det lettere å begynne i det små. Start med lite avgrenset stykke land – eller enda bedre en plantekasse, som en snegle gjerde. Her vil du tilber noe som er lett å bruke og spesielt ting som familien liker. Spise i mye salat, kan du velge 2-3 forskjellige typer, og dermed gi salatbollen fra egen kjøkkenhage. Er du avhengig av bær til frokost, bør i stedet plantet noen bærbusker på stedet.

Når det første året har gått bra, og du føler at det er under kontroll, kan du legge til en eller flere plantekasseer. Bruk den nye be om salat og andre grønnsaker i den gamle plantekasseen. Da er du allerede engasjert i vekstskifte – noe som betyr at avlingene bytte plass i plantekasseene hvert år til utarming av jord og næringsstoffer. Etter hvert som du blir mer erfaren med hva som fungerer for deg, kan du utvide kjøkkenhagen plantekasse til plantekasse før den har nådd ønsket størrelse.

Det kan også være at du er på vei finner ut at du ikke trenger å være helt selvforsynt – du kan i stedet bruke plantekasseene for eksempel georginer og avskårne blomster, slik at du kan kutte buketter alle (sen) sommeren.