Gjør som bonden: Ta vare på næringen!

Sommeren er på hell. Kjøkkenhagen har prestert det den skulle for i år. Det ene bedet etter det andre står tomt, ettersom rad på rad av poteter, spinat, løk og reddiker har endt opp på middagsbordet. Men ikke la vinteren ta over herfra. Kjøkkenhagen har fortsat bruk for dine kjærlige, grønne fingre. 

Slik sikrer du neste års avling nå

De grønne fingrene pleier å krible mest tidlig på våren. Vi kjøper frø i massevis og klarer nesten ikke å vente med å få sådd dem i jorden. Men samme prosess bør gjentas tidlig på høsten. Jorden mister nemlig nitrogen og andre næringsstoffer i løpet av en sesong, og derfor er det behov for næringstilførsel. Det behøver imidlertid ikke å være i form av kunstgjødsel, husdyrgjødsel eller kompost. I september kan du med fordel så nye vekster der du allerede har høstet. Faktisk kan du så radene til etter hvert som jorden blir bar.

Dekkvekster, fangvekster eller grønn gjødsel? 

Kjært barn har mange navn. Kanskje har du aldri hørt om dem før, men fenomenet er et must for enhver jordbruker: Bondens åker er grønn langt utover høsten, og det er ikke for syns skyld. Vekstene setter jorden i arbeid over vinteren og sørger for at mikroorganismene er klare til sommeren. Samtidig holder røttene på nitrogen og andre næringsstoffer så de ikke skylles bort med regnvannet. Man bruker for eksempel gul sennep, honningurt, kløver og oljereddik – og gjerne en kombinasjon. 

Bruk kompost i de andre bedene

Bed som fortsat har purrer, rødbeter og andre sene avlinger å by på, lar du selvfølgelig stå. Når årets grøde er i hus, dekker du bakken med grov kompost – f.eks. husdyrgjødsel blandet med halm, kvister, bladavfall og jord fra sommerens blomsterkrukker. Det holder jordens mikroorganismer i gang og tilfører jorden humus. 

Klar, ferdig, vårstart

Etter en lang vinter hvor jorden har hatt god tid til å bli en forbedret utgave av seg selv, godt hjulpet av flittige metemarker, vender du jorden og blander den med kompost fra komposthaugen. Når frosten er helt over, er du klar til å så alt ditt hjerte og din mage begjærer. 

_________

Oppfølgingvekster er både nyttige og vakre å se på. De er til og med fine avskårne blomster, så du også kan nyte synet i en vase innendørs. 

Jorden i høybedet skal som minimum blandes med ny kompost hver vår. Med grønn gjødsel forbereder du perfekt høybedsjord allerede fra høsten av. Grønn gjødsel både tilfører og holder på næringen utover vinteren, så utgangspunktet for en god avling neste sesong blir enda bedre.