Fra felles jord til felles bord

Å dyrke sine egne grønnsaker er utrolig tilfredsstillende. Det fremmer nærhet til jorden, god helse og grønn samvittighet. Og heldigvis har de fleste mulighet til å komme i gang som hobbygartner. Alt man trenger, er noen få kvadratmeter. Og hvis man er flere om jobben, er det mange fordeler i vente. 

Høybed for høy og lav

Felleshager binder mennesker sammen på kryss og tvers av generasjoner og tilknytninger. Her er man sammen om å så, dyrke, høste og kanskje til og med selve måltidet. Man deles om arbeidet, og man deles om moroa. Det krever imidlertid litt organisering å få felleshagen til å bli en suksess. 

Land Modern - Kvadratisk blomsterkassesett

Planlegg den perfekte felleshagen

For å gi et nytt hagefellesskap best mulige vekstbetingelser, er det viktig å bli enige om utforming, arbeidsfordeling og hva man skal dyrke. Fordel ansvaret slik at dere løfter i flokk. Hvem skal innhente tilbud på f.eks. høybed, hvem tar seg av regnskapet, hvem kan hente jord med tilhengeren sin, hvem sørger for å handle inn frø, redskaper osv.? Lag også en plan for oppfølgingsmøter gjennom sesongen – det er hyggelig, og det forebygger at noen går lei. Kanskje skal datoene for et fellesmåltid legges inn i kalenderen allerede nå – det er en stor motivasjonsfaktor. 

Som man sår, så høster man

Når alle forberedelsene er klare, arrangeres det en felles arbeidsdag hvor høybedene utplasseres og fylles med jord og kompost. Det er lurt å vente en måneds tid med å så, slik at jorden får mulighet til å sette seg først. Fordel evt. frøposer og ansvar for hvert høybed – så deler dere ansvaret for å få sådd i tide. 

Når hagen er etablert, må det lages en plan for hvem som skal vanne og luke – og hva man kan høste. Kanskje hele grøden skal brukes til et ukentlig fellesmåltid? 

_____________

Land Classic kvadratiske plantekasser fra LandHage.no reduserer farten på bilene

Høybed er et godt valg uansett om felleshagen etableres i et gårdplassmiljø eller i forbindelse med et stort bofellesskap på landet. I tillegg til at høybed fremskynder spiring, gjør de det også enkelt å innrede hagen slik at den blir spennende og innbydende. Høybed er lette å komme til fra alle sider og fås i ulike høyder, slik at også vonde rygger kan være med. Gjør hagen oversiktlig med et bed for krydderurter og løk, et for ulike kålsorter, et for salat, et for poteter, et for rødbeter, pastinakk og purre osv.

Erter og jordbær er fristelser ingen kan motstå, og som bør spises her og nå. De går til dem som har vakt 😉 

Felleshager er hyggelige fellesskap. Skjerm evt. av området med et levende blomstergjerde på espalier.