førstegrøden

De kløe hageeiere, men heldigvis også i hagen.

På søndag, ble flagget heist for første gang i år tildeling og glade gartnere – unge og gamle – hadde samlet seg for å feire begivenheten og gradvis ta fatt på hagearbeid ute etter en lang og usedvanlig kald vinter pause.

Selvfølgelig var jeg blant dem som ikke kunne vente med å komme i gang. Men før det kom løs med spade og hakke, jeg tok en tur rundt i hagen for å bygge en oversikt over tingenes tilstand. Til min store glede oppdaget jeg at jeg er langt fra den eneste, prikking i løpet av våren Søn Rundt plantekasseene og potter er både dyr og planter midt i sitt våronna:

De mange vårblomster er selvfølgelig en fryd å se på. Spesielt krokus er for tiden stor i flere forskjellige farger. Men også mer grønnsaker og urter er på vei allerede. Pepperrot har sendt kraftige, nye skudd fra bakken. Det samme anis, fennikel og flere andre urter. Rabarbra ser frem med sine glorete rosa skudd. Merk også den lille marihøne, gjemmer seg mellom rabarbra skudd i bildet nedenfor. Marihønene er blant de dyr verdens første bud om våren.

Noen planter har overvintret under snøen og kan fortsatt bli høstet. En av dem er jordskokk. Jeg trakk de siste toppene opp og skrelles alle de vanlige knollene før jeg satte resten av knudrete røtter, uten topper, tilbake i bakken, slik at de kan sette nye knoller i år. Denne våren artisjokker er like fast og skarp som høsten – fantastisk! Purre, jeg la stå i fjor, er også fortsatt oppreist og venter på å vokse seg stor og sette blomster og frø. Purre blomstrer bare i sitt andre år, så hvis du ønsker å nyte den store hvite blomster kupler og ta frøene for et nytt år spirer , må du la noen overvintrer.

Det er voksesmerter våren hage!

frukt