Forberedelse for vårblomster

[Caption id=”attachment_234″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”hage prosjekter”] prosjekter har de [/caption]

Jeg har bare å være en tur i Estland og var søndag morgen på en markedsplass fylt med blandede boder med fersk plukket sopp og bær, hjemmestrikkede sokker og votter, blomstrete kjoler, blonder sjal – og tulipaner.

Umiddelbart begynte det å klø i fingrene etter å komme inn i hagen og legge pærer til våren markblomster. Akkurat nå – fra slutten av august til den første frosten – er den beste tiden av året for å sette pærer. Jeg hadde ikke helt mestret reglene for import av pærer i EU, så jeg turte ikke kjøpe noen av Estland. I stedet jeg strøk ut og kjøpte en hel pose med forskjellige løk, da jeg kom hjem. Og så var lagt hagen planer:

Spring Lawn med en blomster teppe av crocuses

Først av alt, jeg satt krokusløg i plenen. Krokus blomstre tilstrekkelig tidlig, at jeg ikke kan vente med å klippe til de er ferdig med blomstringen. Inntil da, vil de danne en vakker og fargerik blomst teppe i en ellers fortsatt litt vintergrå plen.

Jeg har valgt et par poser krokusløg med blandede farger. Torv kan løftes av, og pærene gravd 6-8 cm ned i bakken, før de blir satt tilbake. Det er bedre å grave hull for pærene enn å rote hull med en planting pinne. Dette unngår å berøre bakken sammen. I min hagejord er ganske leire, så jeg skal sette noen grus under hver løk, så bakken er ikke for tung og våt rundt pære.

Har planer med tulipaner

Tulipaner bør selvfølgelig har jeg også mer av – de er noen av mine favoritter. Jeg har valgt noen lilje-formet i blandede farger og også en del vanlig i tre forskjellige farger: noen ganske dype røde – nesten svart, litt hvit og noen rosa. De tre fargene vil være bra for hverandre.

Utfordringen er da å unngå å blande de nye tulipaner med mange tulipaner i alle slags andre former og farger som er i hagen på forhånd. Selvfølgelig kan jeg ikke helt huske hva vårblomster kommer der. Neste år vil jeg prøve å huske å skrive det ned! I mellomtiden har jeg plante mine tulipaner i noen få potter og plante containere, hvor jeg vet det er ingen løk på forhånd. Da kan jeg finne den perfekte plassen for våren og forsiktig flytte dem ut der når de er ferdig med blomstringen. Det kan være, jeg må også flytte litt på de gamle tulipaner og sortere dem etter farge og type. Akkurat nå er det veldig blandet.

Tulipaner må være litt dypere enn krokus – i 10-15 cm dybde – og ville heller ha en solrik plass.

Allium til den tett utformet hagen

En av de tingene jeg virkelig ser frem til er å sette alliumløg jeg kjøpte.

Allium er en relativt ny oppdagelse for meg. Jeg satt noen pærer av gult og hvitt allium fjor – både type som danner en visning av stjerneformede blomster og minner om en sparkler. Den gule kalles også guldløg. Du har jeg vært så glad for at jeg har kjøpt litt ekstra.

I tillegg fant jeg løken til den andre to typer allium. De er begge høyere enn gull knopper og få en tett ball eller kolbe mindre blomster. Her kan du virkelig se sammenhengen med løk. Den sfæriske lilla Allium aflatunense minner mye om blomster, purre pris på om du lar dem i to år. De har en nesten grafisk renhet om det og vil se veldig bra i en tett utformet hage med rene linjer.

Jeg har tenkt å fornye belegget på terrassen og vil bygge den nye terrassen tett opp. Det må være klart definert be i hull i belegget, og også bokser bygget i tre eller metall, er det få steder for å tjene som blomsterkasser og andre steder som en benk med en seteplate på toppen. Tegninger og videre planer senere – det er gøy å spille gartner!

Foreløpige må også alliumløgene plasseres midlertidig i beholdere og blomsterkasser. Ja, så bli det, når du ikke kan vente med å kjøpe knoller og planter til du har bedt klar.

Løken til den store allium bli satt i 10-12 cm dybde, den lille knappen så dypt.

Jeg ser allerede frem til våren!

pærer