For en måned av april – Nå er det endelig mai

[Caption id=”attachment_1266″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”Hage kalender”] May i Hage [/caption]

For en måned av april! Så hyggelig påskeværet vi har sjelden hatt og så mange gode hage dager. Nå er det i mai på kalenderen, og selv om det var litt kjøligere, været er fortsatt hagearbeid – heldigvis.


  • Først av alt, jeg husker å vanne alle de store plantene jeg har flyttet til nye steder eller plantet ut i april. Jeg endelig ferdig med en foreløpig hage plan og begynner å få en idé om hva som går hvor i hagen. Selvfølgelig er det bedre å vente til høsten for å plante ut og anlegget på, men jeg er nok litt utålmodig brakt, og noen steder har store endringer gjort det nødvendig å prøve å flytte planter nå om ikke de bare måtte forlates. Blant annet flyttet jeg noen roser og plantet ulike bærbusker. En rhododendron bush, jeg flyttet også, som det ikke ville trives der det sto – bladene var helt gul og trist, og knoppene svært liten. Det har vært en stor del av torv, noe surbundsgødning og noen gode bøtte full av vann, slik at det forhåpentligvis kan komme i gang på det nye stedet. Men han og de andre nybygg og trans må fortsatt være vannes i første gang, med mindre vi får noen skikkelige regnskyll.

  • Den nylig sådd grønnsaker og urter i kjøkkenhagen bør også holdes fuktig. Blant annet jeg plantet rødbeter, reddiker, persille og koriander i april. I mai følger som de fleste andre avlinger i grønnsakshagen. Den første spinat jeg har høstet, og når hele planter med spinat er fjernet, I viklet på nytt. Jeg har 3-4 forskjellige typer spinat, som jeg vil bytte med over sommeren. Bønner og mais, som elsker varm, jeg begynner å forspire innendørs. De kan plantes ut i et par uker.

  • Jeg har også begynt å forspire ulike blomster til hagen. Georgineknoldene fra i fjor jeg supplert med noen nyinnkjøpte og de begynte å spire. Jeg nipping knopper av som de kommer opp, slik at plantene kan busker fra starten. En venn jeg har fått noen nylig sådd georgineplanter, som også er godt på vei opp. Det samme er den andre av frost sensitive og knoller, jeg har satt å spire: buttercups, Columbine og gladioler. Og en rekke andre blomster, jeg plantet innendørs: Zinnia, Purpursolhatt og andre Selv om påsken har vært varm, og lokale været lover ikke frost midlertidig, tør jeg ikke plante ut før et par uker. Det tillater meg å gå tilbake i tid å få ryddet blomsterbed ugress første … solsikker og ringblomster jeg så utendørs. Og rosene som ble beskjæres og befruktet i april, skyter livlig – selv de som jeg har flyttet – så forhåpentligvis vil det være nok av delikate blomster å se på, snuse og plukke av sommeren …
  • Til slutt, tomat og chili planter i vinduet. De får litt leggy og bør plantes ut veldig snart. Jeg forventer å motta mine nye kapillærcovers til kapillærkasserne en av dagene, og i tillegg har jeg plante noen av tomatene i krukker. De jeg planter i containere, jeg bite knopper av, så buskene for mer. Er ikke det nok, finner jeg en slags gitter eller ledninger, kan de knyttes opp.

  • Så er vårens store prosjekt: bygging av en plen i front yard i øst og langs nordsiden. I påsken hadde vi fjernet en gammel flislegging, en lav hekk og noen andre gamle planter. Tilbake i front yard er nå bare den nye bøk sikring mot fortauet og den store Magnolia treet (som blomstrer fantastisk øyeblikk!), Og på nordsiden er klarert for beite i en bane mellom huset og en langstrakt plantekasse langs hekken der jeg har plantet den nye bærbusker. Etter å ha ryddet den gamle, vi fylt opp med jord som ble gravd opp andre steder i hagen og kompost samlet på gjenvinningsstasjon, og gravde det hele grundig. Nå venter vi på noen gode regner kan ha grunn til å lene seg tilbake litt før vi nivåer det ferdige stamper enkelt og sår gress. Det er best å gjøre når været Varselet viser mye overskyet himmel og regn. Ellers er vi nødt til å vanne hele plenen, og det raskt blir bortkastet tid og vann. I hagen foran huset, har jeg valgt en vanlig, tett og slitesterk gress blanding, slik at ugresset ikke får mange sjanser, så vi kan gå over plenen uten å lage stygge merker. På nordsiden, har jeg valgt en blanding, som er særlig egnet for skygge.

  • I mai hagen selvfølgelig også bare nytes! Jeg satte hagemøbler ut, og de første måltider er tatt på terrassen – selv frokost kunne vi sitte på terrassen i påsken. På terrassen i sør er herlig med sol og ly fra morgen til sent på ettermiddagen, og så er det sol på terrassen mot vest. Perfekt!

  • Jeg vil nok også pågår for å brygge på hage planer som jeg får nye ideer og blir smartere på hva som kan vokse der. Jeg stadig søke råd fra venner og familie på nettet i min hage bøker, og hvor ellers jeg møter hagetips. Og så jeg vurderer å investere i et besøk av en landskapsarkitekt før jeg virkelig begynne å sette på i gårdsplassen og i vest …

Det kryr etter å komme i gang med det hele!

peon