Er du helt grønn på høybed?

Selvforsyning er en drøm for mange. Men de færreste bor på landet eller har grønne fingre. Og så stopper drømmen kanskje der. Det er synd, for det skal faktisk ikke så mye til. Med høybed kan alle være med. 

Slik etablerer du et høybed

Når skal man sette i gang, hvis man vil ha ferske jordbær fra jord til bord allerede til Sankthans? Du kan anskaffe deg et høybed når som helst, og du behøver ikke å skifte jorden fra år til år. 

Når frosten er over, løsner du jorden godt og grundig der høybedet skal plasseres (hvis det er et høybed uten bunn). Deretter fyller du i 5-10 cm kompost – den kan hentes gratis fra komposthaugen eller kjøpes i sekker på ditt lokale plantesenter eller byggemarked. Bland komposten godt sammen med jord og la blandingen sette seg en måneds tid før du begynner å så forskjellige slags frø. Hvis du på ingen måte er gjør-det-selv-typen, kan du kjøpe ferdigblandet høybedsjord i sekker. Det kan være en god løsning hvis høybedet står på en balkong. 

Fylling av høybed lag-på-lag 

Mange kan miste motet ved tanken på at høybedet trenger ny jord hvert år. Ta det med ro. Jorden i høybedet trenger ikke nødvendigvis å skiftes ut årlig, men det er en god idé å friske den opp med kompost: Når du klipper trær og busker om høsten, så legg blader og kvister på toppen av høybedet og la det bli til jord i løpet av vinteren. Du kan også helle jorden fra sommerens blomsterkrukker i høybedet og toppe med kompost fra komposthaugen. Det handler om jordforbedring. Jorden synker sammen over tid, og litt forsvinner når du høster avlingene dine. Du vil oppdage at det hele tiden er plass til å fylle på, slik at du alltid har sunn og god jord i høybedet.

Du skal yte, men også nyte

Det er mange fordeler ved å anlegge kjøkkenhage med høybed. For det første kommer våren tidligere på grunn av den varmere jorden. For det andre er det lettere å luke fordi jorden er løsere og du enkelt kommer til fra alle sider. Du kan få høybed i en høyde som skåner knærne og ryggen, og det finnes til og med høybed med innebygget benk, så pausene kommer helt av seg selv. Skjerm eventuelt av med et espalier – det er hyggelig og dekorativt med innrammede uterom i hagen.