Dra nytte av hagens overflod

Nå står høsten for alvor for døren, trærnes gylne kroner lyses opp av den røde høstsolen, eplene henger tunge og modne på trærne og hagens siste grøde må høstes før det er for sent.

Derfor får du i dag en veiledning om hvordan du høster og oppbevarer hagens grøde på en best mulig måte, slik at du kan ha glede av avlingen din gjennom hele vinteren.

Slik lagrer du epler for vinteren

Det er ikke alle epler som egner seg like godt for vinterlagring. Hvis du ikke kjenner til eplesortens egenskaper, kan du ikke være sikker på at eplene vil holde seg så lenge. ’Discovery’ og ’Guldborg’ er to av sortene som ikke egner seg særlig godt for lagring, de bør spises nyplukket fra treet. Men det er mange andre sorter som holder seg utmerket over vinteren, men du må ta noen forholdsregler

  1. Plukk eplene på det riktige tidspunktet. Kjernene skal være lysebrune, eplet skal slippe forholdsvis lett fra grenen når man griper fatt i det.
  2. Eplet må ikke ha noen skader, hull eller brune flekker. Skadede epler kan du bruke til eplemos i stedet.
  3. Legg eplene forsiktig i rene kasser, evt. med avispapir som skille mellom eplene. Kun ett lag pr. kasse.
  4. Sett dem kaldt men frostfritt i et rom med forholdsvis høy luftfuktighet, f.eks. en kald kjeller, garasje eller et uthus som er frostfritt.
  5. Sjekk eplene hver 14. dag og fjern eventuelle epler som har blitt dårlige.

Slik høster og lagrer du hasselnøtter

Enkelte år er fantastisk nøtteår, som du sikkert har lagt merke til hvis du er så heldig å hage nøttebusker i hagen. Spesielt hasselbuskene kan bugne av store, lekre nøtter. Hvis du ønsker å få størst mulig utbytte av nøttene dine, er det viktig at du sørger for å høste, tørke og lagre dem på riktig måte.

  1. Nøttene må høstes til rett tid. Nøttene henger i en liten bladkrans som kalles hamsen. Når den begynner å skifte farge fra grønn til gulaktig og nøttene begynner å skifte farge fra grønn til brun og henger løst i hamsene, er tiden inne for å høste dem.
  2. Det er viktig å plukke så sent som mulig, men før nøttene faller ned på bakken. Hvis du finner noen som ser modne ut veldig tidlig, er det sannsynligvis fordi de er markspist.
  3. Deretter legges nøttene til tørk på et luftig, tørt og varmt sted til nøttene har løsnet helt fra hamsene.
  4. Når nøttene har løsnet fra hamsene, putter du dem i en gammel nylonstrømpe eller i et nett (nett fra avokadoer og klementiner egner seg godt) og henger dem et luftig og kjølig sted.
  5. Hasselnøttene kan også spises ferske, hvis du ikke har så mange. Ferske hasselnøtter smaker veldig godt.

Slik tørker du løk

Løk er veldig enkle å dyrke og gir ofte store avlinger. Det er viktig å lagre løk på riktig måte, hvis man vil ha glede av dem hele vinteren.

  1. Når løkens topp begynner å henge litt nedover, er løken klar til å høstes. De skal høstes før toppen visner, like etter at toppen har begynt å henge.
  2. Deretter skal løkene tørkes med toppen på. Det er forskjellige måter å gjøre dette på, man kan enten legge dem på et stativ eller henge dem opp i bunter. De skal tørke i et par uker, til stilkene er helt visne og tørre. De kan tørkes i et skur eller en carport hvor det er tørt, men ventilert.
  3. Så kommer det kritiske punktet, som er å finne et egnet sted for vinteroppbevaringen. Det må være et sted hvor det er tørt, kjølig og frostfritt. Løk kan godt tåle litt frost når de henger, det er viktigere at det er tørt enn frostfritt.

Slik lagrer du urtene dine

Urter er veldig enkelt og greit å dyrke i hagen. I mange tilfeller klarer de seg selv, mange av dem er flerårige og de er fulle av duft og smak. Duften og smaken man savner og lengter etter om vinteren. Men det er mange måter å lagre og bevare urtene på, slik at man kan få et sårt tiltrengt vitaminboost i løpet av høsten og vinteren. Her er tre forslag til måter du kan lagre urtene på.

  1. Tørking. Du kan tørke urtene. Det gjør du ved enten å henge urtene i små buketter et tørt og luftig sted. Eller ved å tørke dem i ovn eller dehydrator ved maks 50 grader, helst under 40 grader. Deretter knuses bladene og lagres i glass.
  2. Frys dem ned. Det er forskjellige måter du kan fryse ned urter på. Du kan hakke dem og putte dem i små beholdere med olje. Du kan også lage kryddersmør som du fryser ned i mindre porsjoner. Eller du kan bruke dem til å lage pesto som fryses ned i passende porsjoner.
  3. Urtesalt og urtesukker. Du kan eksperimentere med å lage ditt eget urtesalt og urtesukker. Det gjøres ved å finhakke urtene i en blender med salt eller sukker. Saltet må ikke pulveriseres, så det er viktig å bruke et grovt salt i utgangspunktet og eventuelt hakke urtene litt før saltet tilsettes. Deretter tørkes saltet eller sukkeret i ovn eller i dehydrator. I ovnen er 60 grader en halv times tid som regel tilstrekkelig for salt. Sukker skal tørkes ved så lav temperatur som mulig for ikke å smelte, så det kan ta litt lenger tid.

Les her om andre hyggelige høstaktiviteter i hagen.