April i hagen

[Caption id=”attachment_970″innrette=”alignleft”width=”100″tekst=”Hage kalender”] < img class="full-size image-WP-970"style="border: 0PT none;"title="april i hagen"src="https://www.landhage.no/media/April-i-hagen.png"alt=""width="100"height="100"/> [/caption]

Det kommer til å være så mye i hagen i april, så det er nesten umulig å liste alt opp, men her er noen av de viktige tingene:


 • Først av alt, det må lukes godt, mens ugresset ennå ikke har fått så godt tak – det sparer en masse problemer senere i sesongen. Spesielt rask gresset er mye lettere å få til å kvitte jorden tidlig på våren enn når det virkelig begynner å vokse.

 • Rosene bør kuttes godt tilbake. Mine roser i tildelingen hagen ble først plantet i fjor, så det virker litt voldsomt å beskjære allerede, men for å få gode, tette rosebusker, er det viktig å kutte ned fast hvert år, så plantene armen ut fra bunnen av. Alle døde greiner bør fjernes så de er enkle mål for soppsykdommer som kan spres til hele anlegget.

 • Gresset bør kuttes først. Det er en god idé å velge klipperens høyeste innstillingen de første gangene før gresset har vært veldig solid grep igjen etter vinteren. Jeg har fått ny hånd presser til jul, og jeg ser frem til det live!

 • Jeg er allerede litt sent i forspire sommerblomster, men håper det kan oppnås enda. Blant annet jeg frø til sitron og appelsintagetes – de har begge fantastisk duft og farge, og er også godt å skremme gulrot flyr bort. Når de er klare for det, er det en god idé å plante dem i nærheten av gulrøtter. Hadde jeg vært litt tidlig med spiring, burde jeg ha vært i ferd med å avhjelpe sommerblomster for planting sent i måneden. Nå er det nok vente til begynnelsen av mai. Til gjengjeld kan jeg jukse litt med noen sommerblomster fra anlegget sentrum. Det er vanskelig ikke å bli fristet når du ser de mange vakre farger og former.

 • Det bør også bli styrket pre-spiring av tomat, agurk- og ulike chili planter, slik at de er klare for planting i drivhuset i mai.

 • Årets settepoteter er allerede gjenstand for spiring. De bør settes i jorden sent i måneden. På den tiden må det også settes løk. Jeg har kjøpt løk sett for både røde løk, sjalottløk og hvitløk. Neste år vil jeg prøve å forspire løgfrøene selv, tror jeg, men i år har det blitt enkelt alternativ med løk sett, klar til å stikke ned i bakken.

 • Når jordtemperaturen når 10 grader, sådd reddiker, gulrøtter, persille røtter, pastinakk, spinat, salat, grønnkål og rødbeter. Det er en god idé å så reddiker mellom gulrøtter, persille røtter og pastinakk. Peanøtter spirer raskt og kan derfor brukes til å markere rader av rotgrønnsaker som spirer sakte. Så man kan ikke så lett å gå for nær dem med hakke. Peanøtter ble sett å ikke være for tett mellom de andre frø. En reddikfrø for hver 6-8 cm er hensiktsmessig. Så ta reddiker er ikke, men jobber som sykepleier planter som beskytter de andre plantene mens de spire.

 • blomsterkasser er jordtemperaturen raskere i luften. Det tillater for så lite tidligere. Urter som gressløk og persille er blant de avlinger, jeg så i blomsterkasser og potter i april, men også gulrøtter og mange andre grønnsaker, vil jeg gi et forsprang i blomsterkasser.

 • Det må også være sådd erter. I fjor gjorde jeg meg selv en fin par ærtestativer av armeringsjern som raskt rustne, slik at de kom til å matche mine blomsterkasser med samme rustrøde overflaten. Det så bra og var veldig praktisk, så ærtestativerne må sikkert gjenbrukes i mange år.

 • vintreet i hagen rommet til den lille tildeling ble rammet av mugg i fjor. Jeg måtte kutte vintreet ned, så det er litt spennende på glideren igjen i år. Under normale omstendigheter ville det sakte begynner å blomstre i april. Jeg må se hva som skjer.

 • En kollega har lovet meg noen stikkelsbær busker. De har også plantet i april, noe som er en god tid å plante løvfellende planter.

 • Ved første, jeg liker de mange vakre tulipaner, som akkurat nå er kommer ut av bakken. Jeg liker å blande tulipaner i mange forskjellige farger i en bukett, men en av mine favoritter er en helt lilla tulipan som ser nesten svart ut, like før det virkelig spretter ut. Jeg burde sikkert ha vært mange flere tulipaner i hagen over tid. – Jeg er alltid på utkikk etter fine varianter å supplere med

Endelig våren!