5 ting du kan forkultivere nå i mars

Det er mars, og våren er rett rundt hjørnet. Det kribler i fingrene etter å komme ut i hagen og endelig komme i gang med årets hagesesong. Nattetemperaturene er fremdeles lave, og ettersom den skandinaviske sesongen er litt kort, kan du allerede nå gi plantene et forsprang ved å forkultivere dem innendørs. Her er fem planter du kan forkultivere allerede nå!

Tomater

Uansett om du vil ha tomater i drivhus eller på friland, er det en god idé å forkultivere dem innendørs først. Tomater trenger en lang sesong for å utvikle seg, og de tåler ikke frost. Du kan allerede nå så tomatfrø i små potter og sikre at du får rikelig med tomater om noen måneder. Tomatene skal stelles med vann og gjødsel og fortløpende pottes om til større potter etter hvert som de vokser. Tomatene kan plantes ut i drivhuset i mai eller på friland i juni.

Poteter

Poteter er relativt hardføre. Hvis du har dyrket poteter noen gang, har du sannsynligvis oppdaget at glemte poteter spirer i løpet av sesongen, så det spretter opp nye poteter rundt omkring der du ikke fikk gravet dem opp året før. Hvis du vil ha tidligpoteter, er det en god idé å forkultivere dem innendørs før de settes i jorden ute.

Du forkultiverer potetene ved å legge dem i en eske og la dem stå lyst og kjølig i noen uker. Spirene skal være kraftige og grønne. I slutten av april eller begynnelsen av mai, avhengig av temperatur og vær, settes potetene i jorden. Hvis det er fare for frost, kan du dekke jorden til med litt fiberduk den første tiden.

Chili

Chili er veldig varmekrevende, og derfor trenger planten et forsprang for å trives i vårt klima. Det er mange som har blandede erfaringer med å dyrke chili. Vanskelighetsgraden varierer imidlertid mye, alt etter hvilken chilisort man velger. Som regel er de milde chiliene enklest å dyrke, mens de sterke kan være litt vanskelige. Det viktigste er at chili trenger mye varme for å spire, og deretter skal de stå et sted hvor de kan få masse lys. Spiringstiden varierer fra en til flere uker, og det er ofte her mange gir opp og kaster potten ut etter et par uker. Smør deg med tålmodighet hvis du har sådd chili, gi planten god tid til å spire og husk å sørge for at pottene ikke tørker ut. Chili trenger i likhet med tomater litt gjødsel og større potter etter hvert som de vokser. Avhengig av vær og chilisort, er de klare til å settes inn i drivhuset rundt midten/slutten av mai. Det er ikke mange chilisorter som klarer seg bra på friland her i nord, men hvis du har en veldig lun krok, kan du sette ut planten der i juni.

Kål

Ingen kjøkkenhage uten kål! Det er mange som ikke dyrker kål fordi de tror det er tungvint. Det stemmer at kål ikke er det enkleste å dyrke, men det kommer faktisk veldig an på sorten. Grønnkål og rosenkål er de enkleste kålsortene å dyrke. Man kan godt så kål på friland, spesielt grønnkål, men hvis man vil gi kålen et forsprang, er det lurt å forkultivere i mars/april og så plante ut kålplantene i kjøkkenhagen når faren for frost er over.

Kålfrø er bitte små, derfor kan du godt så flere frø i hver lille potte og så fjerne de svakeste plantene når spirene har kommet opp. Kålplantene skal stå kjølig og lyst og holdes fuktige. Når kålen er plantet ut i hagen, er det lurt å gjødsle godt i løpet av sesongen. Du kan dyrke kål i kjøkkenhagen, i høybed eller til og med sette dem i blomsterbedene. Grønnkål og palmekål er virkelig dekorative planter.

Sommerblomster

Hvis du vil ha sommerblomster som blomstrer fra tidlig på sommeren og helt til frosten setter inn, er det en god idé å forkultivere blomstene innendørs. Det gir de vakre ettårige vekstene et lite forsprang, noe du kommer til å ha glede av resten av sesongen. Sommerblomstene kan sås i små såbrett. Det er viktig at laget av jord frøene blir dekket med, ikke er mer enn noen få millimeter tykt – da har frøene lettere for å spire.

Brettet skal stå kjølig og lyst når frøene spirer. Når frøplantene har fått ett eller to par varige blader, kan de prikles om. Man må være litt forsiktig når man skiller de mange plantene fra hverandre, men det lar seg godt gjøre. De små plantene kan plantes ut i mai, når faren for frost er over. Samtidig kan du drysse jorden med litt ekstra frø for å sikre deg en lang sesong, med sommerblomster som avløser hverandre.