5 gode råd for hagen i mars

Etter det som føles som en veldig lang vinter, har mars endelig gjort sitt inntog. Nå er det offisielt vår, og det kribler i fingrene etter å komme i gang selv om det fortsatt er veldig tidlig i sesongen. Her er 5 forslag til ting du kan gjøre i hagen i mars.

1. Vær tålmodig

Selv om dagene har blitt varmere, er det vanlig med nattefrost i mars, selv i de sørligste delene av landet. Derfor må du smøre deg med tålmodighet. Ta det med ro og vent til jordtemperaturen blir høyere før du begynner å plante og så.

Gi urtene og de andre plantene dine et forsprang denne våren. Jorden i et høybed varmes raskere opp av solen.

2. Fjern mose fra gressplenen

Mars og april er den beste tiden å fjerne mose fra gressplenen på hvis man vil bli kvitt den for godt. Om våren sitter moseputene ofte løst og kan fjernes med en rake eller en elektrisk mosefjerner.

Les mer om vårrengjøring i hagen her

3. Gjør kjøkkenhagen klar

Hvis du har en kjøkkenhage, er dette et godt tidspunkt å gjøre den klar for en ny sesong. Hvis du har høybed, er tiden inne for å toppe dem opp med jord eller kompost. Fjern ugresset nå, mens det fortsatt bare er spede spirer, og spar deg selv for masse arbeid senere i sesongen. Hvis du har tenkt å dyrke tidligpoteter, kan du rulle svart plast ut over bakken. På den måten varmes jordstykket raskere opp og du får et lite forsprang.

Les om 5 ting du kan forkultivere i mars.

4. Beskjær trær og busker

Senvinter og tidlig vår, før sevjen stiger og knoppene for alvor svulmer, er en god tid å beskjære frukttrær som eple- og pæretrær, og prydbusker som blomstrer om sommeren og høsten. Vent imidlertid med å beskjære mer ømfintlige trær og busker til perioden juli–september, eller for kirsebær- og plommetrærs vedkommende til etter at frukten er høstet. 

Les om hvordan du kan ta stiklinger fra bærbuskene her.

5. Driv frem rabarbraen

Hvis du har lyst på tidlig rabarbra (og hvem har ikke det?), kan du drive dem frem. Det er enkelt, man setter en stor blomsterpotte av plast over planten, så vil planten strekke seg mot det sparsomme lyset som kommer fra toppen og vokse raskere. Du kan også sette en drivklokke over og på den måten gi den ekstra varme, som vil fremme veksten.

Hvilke andre ting pleier du å gjøre i hagen i mars?