5 fantastiske tomatsorter du kan dyrke selv

Hvis man er vant til at kjøpe tomatene sine i supermarkedet, er det fort gjort å tro at tomater er røde, runde og smaker litt kjedelig det meste av året. Men hvis man har prøvd å dyrke sine egne tomater, kjenner man også til følelsen av å plukke en drivhusvarm tomat, gni den i hendene og sette tennene i det søt-syrlige fruktkjøttet. Det kan være en utsøkt fornøyelse å nyte en hjemmedyrket tomat.

Men en tomat er ikke bare en tomat, det finnes tusenvis av forskjellige sorter, som alle varierer i smak og utseende. Her kommer 5 tips til fantastiske tomatsorter du kan prøve å dyrke i år.

Silvery Fir Tree

Silvery Fir Tree er tomatsorten på listen vår som ligner mest på en helt alminnelig tomat. Den egner seg utmerket til dyrking på friland. Den blomstrer tidlig og bærer frukt tidlig. Plantens blader er annerledes enn bladene til de fleste andre tomatsorter, det er det som gjør den spesiell. Den har små fine blader som ligner mer på gulrottopper enn tomatblader. Sideskudd skal ikke knipes av, for dette er en busktomat. Planten blir ikke særlig høy, men produserer et vell av store saftige tomater, som egner seg godt til sauser, ketchup eller annen matlaging.

Yellow Pear

Pæreformede tomater er noe av det deiligste man kan dyrke i drivhuset. Pæreformede tomater finnes i flere forskjellige farger, gul, rød, grønn og en helt mørk versjon. Dette er den gule, men på bildet har den ikke blitt gul ennå. Dette er en liten form for cherrytomat med søt smak, den egner seg godt til å bli spist nyplukket, i tomatsalat eller som snack. Sideskudd skal knipes av. 

Charlie Chaplin

Tomaten Charlie Chaplin er like snål som den virkelige Chaplin. Dette er en bifftomat, som man så vidt kan skimte på bildet under. Tomaten er ribbete og stor, og planten produserer mange store tomater i løpet av en sesong. Tomaten blir nærmest hul i midten når den er moden. Dette gjør den ideell til å brukes som ovnsbakt fylt tomat, men den ser også flott ut med sitt rød-oransje skinn når den skjæres i skiver og anrettes som en vakker tomatsalat.

Dark Galaxy

Dark Galaxy er en av de litt mer særpregede tomatensortene man kan dyrke i kjøkkenhagen eller drivhuset. Den har et vakkert skinn i grønne, lilla og rødlige fargetoner. Frukten ligner på en liten galakse. Sideskuddene skal knipes av og planten kan bli ganske høy. Den produserer vakre og velsmakende tomater gjennom hele sesongen. Etter hvert som fruktene modner, blir de mer rødlige enn lilla.

Banana Legs

Banana Legs er en busktomat som produserer mange små, avlange gule plommetomater. Tomatene blir sjeldent mer enn 10 cm lange. De er kjøttfulle og søte i smaken. Banana Legs er svært dekorative i en salat og de egner seg også utmerket som snacks. Sideskudd skal ikke fjernes, for planten er som nevnt en busktomat. Den kan dyrkes på friland uten store problemer, og den egner seg veldig godt for dyrking i høybed. En alle tiders tomatsort!