4 gode tips til å gjøre høybedet vinterklart

Høsten kan være en lumsk tid i hagen, med kulde og regn og varmt solskinn om hverandre. Hagearbeidet slutter imidlertid ikke ennå, hvis du vil at plantene dine skal ha best mulige forutsetninger for å lykkes til våren. Dersom bed og planter ikke er gjort klare for vinteren, kan det være en kjepp i hjulet for drømmen om den frodige vårveksten i hagen.

Høsten er en fantastisk tid i kjøkkenhagen, man kan høste fruktene av årets innsats. Og så snart de siste avlingene er høstet, kan man begynne å forberede neste års vekst i bedene

Selv om plantene ser livløse og visne ut sent på høsten, er de ofte ikke døde, men har bare gått inn i overvintringsfasen. Her kan lit innsats bidra til å gi plantene en større sjanse for å overleve, noe som sikrer deg gode resultater igjen neste vår.

Med en liten innsats allerede om høsten gir du hagen gode forutsetninger for en strålende start når våren på nytt får alt til å spire og gro.

Slik forbereder du hagen

Det er ikke bare å sette hvitløk og å beskjære trær man må huske å gjøre om høsten. Selv planter som ser døde ut, har fortsatt mye å gi neste år, hvis de får en god dyne og rikelig med næring å tære på gjennom vinteren.

  1. Rydd opp i bedene. Vintrene de siste årene har vært milde, og det gir gode vilkår for at også ugress
    overvintrer. Sørg allerede nå for å luke i bedene, slik at bare de riktige plantene får glede av 
    vinterforberedelsene dine.
  2. Legg et lag med kompost. Bedene trenger næring for å kunne være klare til våren. Derfor bør du sørge for å
    lage en god kompost, gjerne av organisk kjøkkenavfall som eplekjerner og fruktrester, grønnsakskrell og gamle planterester, som kan legges oppå bedene og sørge for stabil og konstant næring til jorden. Det er også mulig å bruke ferdigkjøpt jordforbedringsjord, som inneholder alle de nødvendige næringsstoffene jorden trenger.
  3. Bruk blader og grener. Det handler om å sørge for å stenge frosten ute fra høybedene. Derfor bør du dra nytte av de mange bladene som har falt av trærne om høsten. Legg et lag på et par centimeter oppå høybedet, så det er beskyttet mot å bli utsatt for frost. Dette kan med fordel gjentas etter jul, når temperaturene ofte kan være svingende.
  4. Tilfør ny jord til bedet fortløpende. Etter hvert som det arbeides i bedet, vil jorden gradvis falle sammen og forsvinne, men
    det er sjeldent nødvendig å skifte ut all jorden. Hvis man husker på å fortløpende tilføre næring til bedet fra kompost og blader, holder det å toppe opp bedet med et jevnt lag jord oppå den eksisterende jorden når det er behov for det.

Med litt kreativitet kan blader, grener og kongler arrangeres slik at de ikke bare beskytter bedene mot frost, men også pynter opp i en ellers litt vintergrå hage.

Og ikke bekymre deg. Hvis du ikke rekker å gjøre alt i løpet av høsten, kan du fremdeles rekke å forbedre jorden og ta knekken på ugresset til våren – du får bare et lite forsprang med litt innsats før vinterfrosten setter inn.

Se også våre tips til 10 gode høstaktiviteter i hagen her!