Sommeren er på hell, og jeg tror de fleste hager har nytt godt av at vi har hatt en sommer med både sol og regn. Forhåpentligvis har vi fortsatt fine varme høstdager i vente, hvor solen bader hagen i et vakkert gyllent lys og gir oss lyst til å gå ut. Kanskje har du følt deg demotivert av regn i det siste, men det er fortsatt masse du kan holde på med i hagen i høstmånedene. Her er 10 fine høstsaktiviteter du kan gi deg i kast med nå.
1. Hageplanlegging
September og oktober er herlige måneder, med dager som svinger mellom regnvær og vakkert høstsolskinn. På regnværsdagene kan du med god samvittighet trekke inn i varmen og kose deg med noe varmt å drikke, mens du planlegger neste års sesong. Kanskje trenger hagen nye staudebed, en kjøkkenhage eller en bålplass? Det er en god idé å lage en plan for hagen, på den måten kan du få en mer gjennomtenkt hage som passer helt perfekt for akkurat deg. Hvis du synes det er vanskelig å vite hva du skal gjøre, kan det være nyttig å få en hagedesigner til å hjelpe deg, det koster ikke nødvendigvis all verden, og du vil helt sikkert få noen gode forslag du ikke selv hadde kommet på.
2. Høste epler
Epletrærne bugner av epler for tiden. Hvis ikke alle sammen skal ende opp som vepsemat på gressplenen, er det på tide å finne frem trillebåren og få plukket dem opp. Epler er et klassisk tegn på høst, de henger på trærne i store mengder og reflekterer solens stråler med sine flotte høstfarger. Få lukter er bedre enn duften av nyplukkede epler, og bruksmulighetene er mange – kaldpresset eplemost, eplemos, gelé og kompotter, det er bare skapplassen og fantasien som setter grenser.

3. Gjødsle bærbuskene
Alle planter trenger næring, også bærbuskene, som ellers er svært nøysomme og forsyner oss med nye bær år etter år. De forsyner oss trofast med bær uten å kreve noe særlig til gjengjeld. Men en gang iblant har bærbuskene også behov for litt oppmerksomhet. Bærbusker skal gjødsles om høsten. Du kan gjødsle dem med flytende gjødsel, gjødselpiller, kompost eller stallgjødsel fra høns, kaniner, ender, hester eller sauer. Du vil få utbytte av innsatsen neste sommer, når buskene står med tunge grener fylt med store, flotte bær.
4. Plant tulipaner og andre løkplanter
Butikkene er for tiden fylt med mange forskjellige flotte løkplanter som bare venter på å komme i jord. Det er ikke noe som kan lyse opp en ellers grå og kald vårdag bedre enn tulipaner, hyasinter og krokus. Løkplanter som tulipaner, påskeliljer, hyasinter og krokus skal settes i jorden om høsten før frosten kommer. Løkene legges ca.10 til 15 cm ned i jorden med spissen opp. Det flotteste resultatet får du hvis du setter løkene i små klynger med 8–12 stykker i hver klynge. Du kan også legge løkene i krukker, det ser vakkert og innbydende ut med krukker fylt med tulipaner på terrassen eller ved inngangsdøren.

Se våre vakre krukker i cortenstål her.
5. Fyll ekstra jord og næring i bedene
Hvis kjøkkenhagen skal gi flotte avlinger år etter år, er det viktig at den, i likhet med bærbuskene, tilføres næring. Hvis du har høybed, er denne årstiden den beste å fylle på et ekstra lag jord eller kompost og litt næring. Jorden i høybed synker gradvis, og derfor skal de fylles på fortløpende. Et tykt lag kompost og litt stallgjødsel er noe av det beste du kan gjøre for kjøkkenhagen din. Hvis du ikke selv har dyr som kan sørge for gjødsel, kan du ringe din nærmeste rideskole og spørre om du kan få hente litt der.
6. Beskjær trærne i hagen
Høsten er også tiden for å beskjære noen av hagens trær. Du kan beskjære bjørk-, lønn-, valnøtt- og kirsebærtrær nå. Du finner artikler eller videoer på nett som viser hvordan du best beskjærer trærne dine. Det er en fordel å beskjære frukttrærne, og det er slett ikke så vanskelig som mange tror. Hvis du beskjærer trærne, bærer de mer frukt. Og du kan holde treet i en høyde og fasong som gjør det enkelt å plukke fruktene.
7. Så spinat og sett hvitløk
Kalenderen viser september, men det betyr ikke at du ikke kan så mer i år. Spinat er hurtigvoksende og kan med litt flaks rekke å gi en siste avling før sesongen er over. Det er også nå du skal sette hvitløk og sikre neste års hvitløksavling. Kjøp setteløk og sett dem med spissen opp, et par cm ned i jorden. Neste år kan du forhåpentligvis høste flotte, saftige og kraftige hvitløk.
Sen sommer og tidlig høst er faktisk gode tidspunkter å så mange planter på. Her hjelper Karen og Kresten med å så spinat og vårsalat.

8. Plant nye stauder og del de gamle
Mange staudebed tar skade av kraftig regn og sterk vind i løpet av sommeren. Da står man igjen med et litt trist staudebed når høsten kommer. Men fortvil ikke, staudebedet vil antageligvis komme seg igjen. Du kan imidlertid allerede nå bidra til å hjelpe bedet på vei. Mange stauder har godt av å bli delt en gang iblant, og nå er tiden inne. Grav opp stauder som trenger stell og del planten, så har du en ekstra du kan sette et annet sted eller gi bort. Hvis du har stauder som har kapitulert, er dette også et godt tidspunkt å plante nye stauder. På den måten kan de bruke resten av høsten og vinteren til å etablere et godt og kraftig rotnett.
9. Fjern ugress
Hvis der er en ting man alltid kan være sikker på, uansett vær og temperaturer, så er det at ugresset kommer til å gro. Dette er et godt tidspunkt å luke i dybden, for å redusere ugressmengden neste år. Luk staudebedene og kjøkkenhagen grundig nå, så er det mindre ugress å bekjempe til våren, når det er mange andre oppgaver i hagen som venter. Legg jorddekke over når du er ferdig, det kan være i form av gressavklipp, hekkavklipp eller halm, så kommer ugresset ikke igjen med det samme og jorden er beskyttet gjennom vinteren.
10. Sank frø
September og oktober er høstetid, og det er også tiden for å sikre neste års avling. Du kan spare mange penger hvis du dyrker dine egne frø. Å sanke frø er noe av det mest tilfredsstillende arbeidet i hagen. Å følge en plante fra frø til frø er veldig fascinerende og givende.
